Gentse Bio Base Europe Pilot Plant gaat drie extra reactoren opbouwen

Pilootinstallallatie voor 'groene' chemie vindt kapitaal om te investeren in drie nieuwe bioreactoren: twee met een volume van 1.500 liter en één met een volume van 15.000 liter.

Trefwoorden: #bio base, #bio base europe, #biogebaseerd, #celtic, #chemie, #efro, #key enabling, #onderzoek, #reactor

Lees verder

research

( Foto: Bio Base Europe Pilot / KV )

ENGINEERINGNET.BE – We volgen het project al van bij de start (zie artikel in leestips onderaan): de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent, een proeffabriek voor de biogebaseerde economie. Deze pilootplant - onderdeel van een Vlaams-Nederlandse 'cluster', waartoe ook het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen behoort - helpt bedrijven bij de riskante en dure opschaling van een innovatief laboratoriumproces naar een industrieel proces.

De proeffabriek ontvangt nu een extra betoelaging van verschillende actoren. De helft van de 1,27 miljoen euro komt van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Voor de andere helft tasten het Agentschap Ondernemen en de Provincie Oost-Vlaanderen in hun portefeuille.

De pilootfaciliteit is sinds zijn start in 2009 uitgegroeid tot wat het team zelf een 'lichtend voorbeeld voor de biogebaseerde economie in Europa' noemt, dat vele bedrijven uit binnen- en buitenland aantrekt voor de ontwikkeling van hun innovatieprojecten.

CEO Prof. Wim Soetaert in dat verband: "Base Europe Pilot Plant werd in 2014 door de Europese Commissie zelfs aangeduid als voorbeeld pilootlijn voor industriële biotechnologie in Europa, een hele eer !" Industriële biotechnologie is overigens één van de zes sleuteltechnologiën (Key Enabling Technologies, KETs) waarop Europa sterk inzet.

Een mooi voorbeeld is Celtic Renewables, een biobrandstofbedrijfje uit Edinburgh dat voor het opschalen van zijn proces om biobutanol te halen uit een afvalproduct van whisky, beroep doet op de kennis van het intussen 40-koppige Belgische ingenieursteam (leestips onderaan).

De pilootfabriek wil met het geld drie nieuwe bioreactoren met bijbehorende randapparatuur en software installeren: twee met een volume van 1.500 liter en één met een volume van 15.000 liter.

Soetaert: "Dat is nodig, want de vraag uit de bedrijfswereld is groot. We zullen in de toekomst nog meer bedrijven kunnen helpen (ook KMO's, redactie) én een grotere capaciteit hebben om industrieel relevante hoeveelheden te produceren van nieuwe biogebaseerde producten. Dat is belangrijk voor bedrijven die proefproducties willen uittesten".