Induss plant uitbreidingsproject voor waterfabriek in Antwerpse haven

Induss start in 2015 met uitbreiding van zijn 'waterfabriek' in Antwerpen. "Een concurrentieel voordeel dat het havenbedrijf kan meenemen om nieuwe investeerders aan te trekken"

Trefwoorden: #chemie, #induss, #raffinaderij, #scheldelaan, #stoom, #theeuwes, #waterfabriek

Lees verder

Techniek

( Foto: Induss, Ellen Theeuwes )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2010 levert de waterfabriek Induss I, aan de Scheldelaan in de haven van Antwerpen, 7 miljoen m³ gedemineraliseerd water aan de omliggende industrie.

Het gaat voornamelijk om raffinaderijen en chemiebedrijven die dit type water gebruiken voor de aanmaak van hogedrukstoom of die het rechtstreeks inzetten in hun productieprocessen.

Induss laat nu weten in het voorjaar van 2015 van start te zullen gaan met een uitbreidingsproject. De productiecapaciteit moet met de helft omhoog, en het ondergrondse distributienet krijgt een verlengstuk van 7km. De afnemer zou - onder meer - een niet nader genoemd 'nieuw groot chemisch bedrijf' zijn.

Om welk bedrag het gaat, wordt niet vrijgegeven, maar de bedoeling is alvast de kaap van 10 miljoen kubieke meter jaarlijkse capaciteit te overschrijden. Dat is omgerekend een dagelijks volume van 12 Olympische baden.

CEO Ellen Theeuwes ziet de investering als een extra verkoopsargument voor de Antwerpse chemiecluster:“De aanwezigheid van ons leidingnet met gedemineraliseerd water zorgt voor een extra troef bij het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeerders. Een concurrentieel voordeel dat de commerciële dienst van het havenbedrijf mee kan nemen in haar aanbod.”

Induss is volop waterfabrieken aan het bouwen. Zo ging nog in september van dit jaar de zesde productie-eenheid in gebruik. Dit keer on-site bij Rütgers in Zelzate. Dat brengt het totaal op 6 waterfabrieken op 4 jaar tijd.


ACHTERGROND
Het business model van Induss, een in 2010 opgerichte dochter van water.link: één centrale productie verdeelt gedemineraliseerd water via een ondergronds distributienet tot bij de eindklant en dat in de juiste hoeveelheid op de juiste plek en aan de juiste kwaliteit. Induss: "Dit model slaat vooral aan bij de grote waterverbruikers voor wie waterbehandeling essentieel is maar niet tot core business behoort."

Via deze vorm van integratie met meerdere productieplants weet het bedrijf naar eigen zeggen schaalvoordelen te bereiken die zich vertalen in een lager water- en chemicaliënverbruik.