Delhaize investeert in koelsystemen voor stille en groene stadsdistributie

Retailer Delhaize rust 15 opleggers uit met speciale koelunits voor stille en groene stadsdistributie die bijzonder goed presteren bij veelvuldige onderbrekingen van het koelproces.

Trefwoorden: #cryo, #delhaize, #energie, #koel, #oplegger, #techniek, #thermo king

Lees verder

Techniek

( Foto: Thermo King )

ENGINEERINGNET.BE – Delhaize zet een project op stapel om een stille en energiezuinige koeltechnologie (van Thermo King, een merk van Ingersoll Rand) te evalueren.

Nog deze maand zullen 15 van zijn opleggers uitgerust worden met een koelsysteem dat speciaal voor stedelijke distributie ontworpen is.

De retailer heeft twee doelstellingen voor ogen: zijn ecologische voetafdruk tijdens het vervoer van producten van de distributiecentra naar de winkels verkleinen, en buiten de spits met stille leveringen werken.

“We streven ernaar om ons bedrijf duurzamer te maken in alles wat we doen,” vertelt Mark Verleye, Senior Vice President Purchase and Supply Chain bij Delhaize. “Die strategie houdt onder meer in dat de uitstoot van broeikasgassen die verband houdt met ons bedrijf in 2020 twintig procent lager moet zijn dan in 2008."

De cryotechnologie in kwestie maakt gebruik van vloeibare CO2 (R744) in een systeem met een open circuit. R744 wordt herwonnen uit een afvalproduct van industriële processen dat anders in de atmosfeer zou worden uitgestoten.

Na elke levering verlaagt de temperatuur bovendien viermaal sneller dan bij traditionele koelunits op diesel. Dat is cruciaal wanneer de koeling vele malen wordt onderbroken aangezien de chauffeur op meerdere adressen levert. Met een betere temperatuurbeheersing gaan er minder bederfelijke waren verloren.

De units zijn ook PIEK-gecertificeerd voor geluidsniveaus onder de 60dB(A). Dat maakt leveringen buiten de spits mogelijk: die zijn ideaal voor elke retailer (kortere levertijden, minder files en brandstofverbruik), maar kunnen storend zijn voor omwonenden.

In het kader van het project worden er units op 10 normale opleggers met een lengte van 13,6 meter en op vijf citytrailers met een lengte van 10,5 meter geïnstalleerd. Naar verwachting worden de opleggers vanaf november ingezet voor distributie.

Delhaize rekent erop de ecologische voetafdruk van zijn koelsystemen met tot 90% te kunnen verlagen vergeleken met de traditionele koeltechnieken.

Het investeringsbedrag werd niet bekendgemaakt.


FOTO
De koelunits verbruiken maar 25 procent van de totale energie van een gewone koelkast van hetzelfde formaat en produceren 75 procent minder uitstoot.