Subsidie van 6,2 miljoen euro voor onderzoek nanoscopie en windturbines

Technologiestichting STW en het bedrijfsleven stellen dit bedrag beschikbaar voor de onderzoeksprogramma’s UPON en EUROS.

Trefwoorden: #EUROS, #Excellence in Uncertainty Reduction of Offshore wind Systems, #nanoscopie, #onderzoek, #Perspectiefprogramma, #Technologiestichting STW, #TU Delft, #Understanding Processes Using Operando Nanoscopy, #UPON, #windturbines

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Het programma UPON (Understanding Processes Using Operando Nanoscopy) richt zich op het nauwkeuriger bestuderen van materiaaleigenschappen op atomair niveau via elektronenmicroscopie.

Het tweede onderzoek, EUROS (Excellence in Uncertainty Reduction of Offshore wind Systems), zet in op kostenreductie bij de inzet van offshore windturbines. Beide onderzoeken worden geleid door de TU Delft.

De eigenschappen van bijvoorbeeld hogesterkte-legeringen, nano- en hybride materialen en biologische ‘systemen’ worden bepaald door processen die op zeer kleine schaal plaatsvinden, in de nanostructuur.

Het is daarom gebruikelijk in onderzoekskringen om materialen te bestuderen op nanoschaal, vooral door de inzet van elektronenmicroscopie (EM).

Om via EM goede afbeeldingen te kunnen maken, is in principe een vacuüm nodig. De meeste materialen worden echter toegepast en gevormd onder andere omstandigheden.

Een grote uitdaging voor onderzoekers is derhalve het ontwikkelen van een manier om materialen met EM te kunnen bestuderen onder realistische omstandigheden: in een gas of vloeistof, bij verwarming, onder (veranderende) druk of in een elektrisch veld. Dit heet Operando Nanoscopy (ON).

ON kan worden gerealiseerd via zogenoemde nanoreactoren. In deze uiterst kleine reactoren bevindt zich een sample van het te bestuderen materiaal tussen twee membranen. Het materiaal kan daarin gemanipuleerd worden waarbij er toch EM-beelden zijn te maken.

Het doel van het UPON-programma is de ontwikkeling van betere nanoreactoren met nieuwe functionaliteiten, zoals elektrische velden. Daarmee kunnen onderzoekers nanoscopische experimenten uitvoeren om de relaties tussen de nanostructuur en de eigenschappen van materialen gecontroleerder en dus efficiënter te bepalen.

Ook de ontwikkeling van betere membranen voor de nanoreactoren krijgt aandacht. Het materiaal grafeen is een mogelijk kandidaat als ultradun membraan.

Het andere door STW gehonoreerde voorstel, EUROS, heeft een budget van 3,4 miljoen euro. De huidige, relatief hoge kosten van offshore windenergie belemmeren nog de grootschalige toepassing ervan.

EUROS richt zich daarom op de belangrijkste kostenfactoren: ontwerp, constructie en de logistiek van installatie en onderhoud – met een besparingspotentieel van 10%. In EUROS worden tools en modellen ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingepast in bestaande ontwerp- en planningssoftware.

UPON en EUROS werden door Technologiestichting STW gehonoreerd in het kader van de zogenoemde Perspectiefprogramma’s. Hierin werken wetenschappers met een consortium van bedrijven aan specifieke wetenschappelijke thema’s waarbij een technologie verder kan worden ontwikkeld. STW ontving in totaal 41 onderzoeksinitiatieven waarvan er zes zijn toegekend.