Janssen Pharmaceutica overweegt te investeren in diepe geothermie

Farmabedrijf Janssen in Beerse overweegt over te schakelen naar diepe geothermie en een warmtenetwerk van de vierde generatie. "Maar zo’n project is complex en bijzonder duur..."

Trefwoorden: #aardwarmte, #co2, #duurzaam, #energie, #geothermie, #Janssen, #janssen pharmaceutica, #johnson & johnson, #warmtenet

Lees verder

research

( Foto: Janssen )

ENGINEERINGNET.BE - Janssen in Beerse overweegt om zijn bestaande stookinstallatie te vervangen door een eentje die gebruik maakt van aardwarmte. Als dat project lukt, zal Janssen de eerste industriële speler in België zijn die deze duurzame energiebron toepast.

“Onze site verbruikt het meeste energie van alle Johnson & Johnson-sites wereldwijd. Zo verbruiken we op onze campus evenveel elektriciteit als 38.000 gezinnen”, weet Eric Snoeckx, directeur innovatie en netwerking.

“Geothermie is inderdaad een optie”, licht Hartwin Leen, manager Energiesystemen, toe. “Als we aardwarmte aanboren op een diepte van 2,4 kilometer bereiken we een temperatuur van 90°C. Dan worden we zelfvoorzienend voor koeling en verwarming. Gaan we nog wat dieper tot 3,5 kilometer, dan komt een temperatuur van 120°C binnen bereik. In dit geval kunnen we ook elektriciteit opwekken.”

Maar zo’n project is complex en bijzonder duur. “Een project gebaseerd op de kleinste boring kost naar schatting 20 miljoen euro, bij de diepste boring ruim 50 miljoen”, legt Leen uit. “En dan houden we nog geen rekening met de onderzoekskosten. Het buitenland heeft al ruime ervaring met aardwarmte, ook onze dichtste buren Duitsland en Nederland.”

Zelfs in België werd lang geleden al gebruikgemaakt van aardwarmte. Turnhout bijvoorbeeld verwarmde zijn voormalige zwembad sinds 1957 met aardwarmte. En in de jaren ‘80 werd een succesvolle boring uitgevoerd in Merksplas-Beerse. “Toch is er nog heel wat onderzoek nodig om de samenstelling van de diepe ondergrond te leren kennen.”

Dat Janssen in Beerse op zoek gaat naar duurzame alternatieven, heeft naar verluidt niet alleen te maken met het milieu, maar ook de concurrentiepositie van de Belgische vestiging binnen de multinational Johnson & Johnson.

Nu Amerikaanse bedrijven een grote troef in handen hebben met hun uiterst lage energiekost dankzij de exploitatie van schaliegas, moet ook de Europese industrie volop inzetten op het verlagen van de energiefactuur, menen de Kempenaars.

“Zo kunnen we met aardwarmte onze energiekosten met bijna 20% drukken”, geeft Leen als voorbeeld. “Dat draagt bij tot de verankering van ons bedrijf in België."


ACHTERGROND
Geothermie is de techniek om energie te halen uit de warmte die opgeslagen is in de aarde. Zo heerst er in de kern van de aarde een hitte van om en bij de 6.000°C. Op plaatsen waar in de gesteenten onder het aardoppervlak voldoende warmtevoerende waterlagen zitten, kan met diepe boorputten dat warme water naar boven worden gehaald en als energie worden gebruikt. Wetenschappers toonden aan dat vooral in de Kempen de ondergrond geschikt is om aardwarmte uit de grond te halen.