Bouwsector: afschaffen verlaagde BTW ondenkbaar

Het afschaffen van de verlaagde btw-tarieven voor de bouw in België zou desastreuze gevolgen hebben. Dat zegt Robert de Mûelenaere, topman van de aannemerskoepel Confederatie Bouw.

Trefwoorden: #BTW, #BTW-tarieven, #confederatie bouw, #Robert de Mûelenaere, #zwartwerk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Confederatie Bouw )

ENGINEERINGNET.BE - Daarmee gaat de Mûelenaere dwars tegen de Europese Commissie in. Die stelde eerder dat het afschaffen van de verlaagde btw-tarieven in België kan leiden tot EUR 9 miljard extra inkomsten.

Maar volgens hem zou deze maatregel net leiden tot meer zwartwerk, nog meer verloren jobs en faillissementen in de bouw en uiteindelijk gemiste inkomsten voor de staat.

In de bouw bestaan verschillende verlaagde btw-tarieven. Het bekendste is het tarief van 6% op renovatie, maar er bestaat ook een verlaagde btw voor sociale woningbouw of afbraak-heropbouw.

In 2011 werd in de bouwsector voor €12,3 miljard gefactureerd voor werken uitgevoerd onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Het is volgens de Confederatie Bouw dus een belangrijke hefboom voor de sector.

De toepassing van een BTW-tarief van 21% betekent dat de particulier bovenop de kostprijs nog eens een vijfde aan belastingen moet betalen. In de bouw leidt dit al gauw tot zeer hoge bedragen. Voor de renovatie zou de toepassing van 21% BTW volgens de aannemersorganisatie leiden tot een daling van de activiteit met 25% en met 7% voor de bouwsector als geheel.

"Wanneer we het gewicht van de renovatiesector binnen de bouw in rekening brengen, zal het wegvallen van de verlaagde BTW-tarieven leiden tot veel meer zwartwerk. Dit zorgt op zijn beurt voor een daling van het BBP tot 1%, wat tot 50.000 banen kan kosten."

"De afgelopen tweeënhalf jaar gingen in de bouw al 12.400 jobs verloren. Tegen eind volgend jaar zullen naar schatting nog 6.000 banen verdwijnen. De verlaagde BTW-tarieven afschaffen, lijkt een gemakkelijke manier om inkomsten te genereren, maar doet uiteindelijk meer kwaad dan goed," besluit de Mûelenaere.


ACHTERGROND
De Belgische verlaagde BTW-tarieven worden wel meer ter discussie gesteld. Tot nog toe slaagden de Confederatie Bouw en andere sectororganisaties er goed in om het systeem te doen standhouden.


Op de foto:
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.