Belgische boseigenaars en houtbedrijven tevreden over PEFC-certificaat

Een online-enquête, uitgevoerd bij PEFC-gecertificeerde boseigenaars en bedrijven in België, toont aan dat houtbedrijven en boseigenaars tevreden zijn met wat hun PEFC-certificaat oplevert.

Trefwoorden: #boseigenaars, #houtbedrijven, #PEFC-certificaat, #PEFC-criteria

Lees verder

Nieuws

( Foto: PEFC )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan 40% van de Belgische bosoppervlakte is PEFC-gecertificeerd.

Dit betekent dat de boseigenaars hun bossen duurzaam beheren volgens de PEFC-criteria, dus met een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale functies van het bos.

De tevredenheidsenquête, in oktober 2014 verstuurd naar 497 boseigenaars en 436 bedrijven, kende een hoge responsgraad: 196 boseigenaars en 94 bedrijven vulden haar in.

Met deze bevraging wilden we een beter inzicht wilden krijgen in hoe ze denken over hun PEFC-certificaat en hoe we nog beter zouden kunnen inspelen op hun noden. Want uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering," vertelt Thomas Davreux, algemeen secretaris van PEFC België.

De meeste boseigenaars (65,5%) zagen hun verwachtingen ingewilligd. Ze zien het PEFC-certificaat vooral als een instrument om duurzaam bosbeheer te ondersteunen (74,5%) en als een middel om zich toegang tot de markt van duurzaam hout te verzekeren (37%).

Meer dan 77% van de boseigenaars communiceert over hun certificaat, meestal door in een bos een bord te plaatsen waarop staat dat een PEFC-gecertificeerd bos is en door tijdens de verkoop van het hout te vermelden dat het bos gecertificeerd is.

Ook bij de meeste bedrijven (75,5%) werden de verwachtingen ingevuld. Bedrijven die PEFC-producten willen verhandelen en deze willen labelen, dienen over een PEFC-Chain of Custody-certificaat te beschikken.

Momenteel telt België 437 PEFC-gecertificeerde bedrijven. Uit de antwoorden blijkt dat ze meestal het Chain of Custody-certificaat behalen om duurzaam bosbeheer te promoten (88%), het PEFC-label te kunnen gebruiken (87%), de reputatie te bewaren/verbeteren (82%), zich te onderscheiden van de concurrentie (81%) en te kunnen werken met bedrijven die gelabelde producten eisen (75,5%).

De bedrijven merken ook op dat de vraag naar de PEFC-Chain of Custody-certificatie niet daalt, net als de vraag naar gelabelde producten. De meeste bedrijven –meer dan 85%– communiceren over hun PEFC-certificaat. Dit doen ze vooral door het PEFC-logo te gebruiken op factuur en leveringsbon, op de website van het bedrijf, tijdens evenementen en beurzen, in de burelen/showroom en door informatie over PEFC te integreren in commerciële en verkoopspresentaties.


ACHTERGROND
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is één van de grootste boscertificatiesystemen ter wereld. Het PEFC-logo garandeert de herkomst uit sociale, economisch en ecologisch verantwoord beheerde bossen. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos.

Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bossen en bedrijven. In België is bijna de helft van de bosoppervlakte PEFC-gecertificeerd. Bij de publieke bossen in Wallonië loopt dit getal zelfs op tot 98%.

In vergelijking met andere ecolabels is PEFC qua kostenstructuur interessanter voor de certificatie van kleine bossen bosgebieden met versnipperde eigendomsstructuren. Dit verklaart deels waarom PEFC in België in verhouding populairder is dan in grotere landen met omvangrijke bosgebieden.