Europees geld voor Belgisch innovatiecentrum rond recyclage grondstoffen

Umicore zal samen met KU Leuven, UGent, ULG, VITO en Centre de Recherche (CRM) een kennis- en innovatiecentrum rond de recyclage van grondstoffen in ons land ontwikkelen.

Trefwoorden: #Centre de Recherche, #CRM, #kennis- en innovatiecentrum, #KU Leuven, #recyclage van grondstoffen, #UGent, #ULG, #Umicore, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Commissie heeft bevestigd dat zij deze ambitieuze samenwerking, in een breder Europees consortium, mee zal ondersteunen door projecten van het centrum voor 25% te cofinancieren.

Het innovatiecentrum zal op de campus van de KU Leuven worden ontwikkeld. Technologiefederatie Agoria hoopt dat ons land hiermee verder kan uitgroeien tot de hotspot in de wereld voor innovatie en economische activiteiten rond recyclage.

Ons land speelt met een bedrijf als Umicore reeds een vooraanstaande rol in de wereld op het vlak van recyclage. Bovendien zijn heel wat onderzoeksinstellingen zoals de universiteiten KU Leuven, UGent, Université de Liège (ULG) erg gekend voor hun kennis rond grondstoffen.

Deze partners hebben begin dit jaar daarom een project bij Het Europees Innovatie- en Technologie-instituut (EIT) ingediend rond de toegang tot grondstoffen. De Europese Commissie heeft nu bevestigd dat dit project op Europese steun kan rekenen.

Mogelijke onderzoeksprojecten kunnen gaan over het verbeteren van recyclage, de efficiëntie van productietechnieken, het bevorderen van primaire ontginning of bijvoorbeeld het verminderen van het gebruik van grondstoffen. Umicore en de universiteiten zijn hierrond al met heel wat projecten actief.

Agoria ziet nog heel wat kansen voor de Belgische recyclage-industrie op het vlak van de ontwikkeling van nieuwe recyclage-technologie voor kritieke moeilijk beschikbare materialen, vervangen van deze kritieke materialen en ook eco-design, design for recycling, functionele economie, ….