Water op aarde dan toch niet afkomstig van kometen

Het water dat de Rosetta missie vond op komeet P67 blijkt na onderzoek anders samengesteld dan het water op aarde.

Trefwoorden: #ESA, #komeet, #komeet P67, #philae, #rosetta landing, #rosetta missie, #rosetta water, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET - Amper een maand geleden zette het ruimtetuig Rosetta voor het eerst een sonde af op een komeet.

Deze sonde, Philae, zou in eerste instantie informatie verzamelen over het aanwezige water op de komeet.

Er werd lang vanuit gegaan dat het water op aarde afkomstig zou zijn van botsingen met kometen. Bij de vorming van de aarde kwam er zoveel hitte aan te pas dat het onwaarschijnlijk is dat er toen water was op onze planeet.

Dus de vraag waar het dan wel vandaan komt, houdt wetenschappers al lang bezig. De hypothese is dat het na het afkoelen van onze planeet werd 'aangevoerd' door botsingen met andere hemellichamen, met name kometen. Dat kometen water bevatten was al langer bekend.

Er werden ook reeds eerder watersamenstellingen gemeten op kometen (11 om precies te zijn) en sommigen kwamen zeer dicht in de buurt van de samenstelling van het water op aarde.

Rosetta heeft apparatuur aan boord die vele malen krachtiger en preciezer is om dergelijke metingen uit te voeren. Uit onderzoek blijkt nu echter dat het water op de komeet P67 van een heel andere samenstelling is als het water op aarde.

Ons water bestaat voornamelijk uit waterstof- en zuurstofatomen. Alhoewel het water op P67 gelijkaardige fysische eigenschappen heeft, zijn de verhoudingen heel anders. Het water op P67 heeft een zwaardere massa.

De theorie dat water op aarde werd aangevoerd door botsingen met kometen wordt hierdoor meer onwaarschijnlijk of blijkt althans een veel te simplistische verklaring.

Wetenschappers opperden na de bevindingen van de Rosetta missie, dat we onze blik wellicht moeten richten op asteroïden in plaats van kometen, alhoewel deze veel minder water bevatten.

ESA hoopt dat Philae binnenkort uit zijn winterslaap zal komen en meer gedetailleerde gegevens verzamelt van op de oppervlakte van de komeet. Hoewel de landing van Philae op zich een succes was, verliep de landing toch niet helemaal zoals verhoopt.

Doordat het robotachtige tuig zich niet onmiddellijk goed kon vasthechten aan de rotsachtige komeet bevindt het zich op een plek in de schaduw.

Philae is voorzien van zonnepanelen maar deze kunnen niet voldoende geladen worden om de lander van stroom te voorzien waardoor hij is ingedommeld.