Agoria: 85% van Belgen is tegen blokkades en stakingspiketten

Werkgeversfederatie Agoria roept bonden op om polariseren te stoppen: 59% van bevolking wil dat er geen nieuwe acties volgen na 15 december, zo blijkt uit peiling bij 1.000 Belgen.

Trefwoorden: #agoria, #blokkade, #bonden, #ivox, #piket, #staking, #vakbond

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Marc Lambotte )

ENGINEERINGNET.BE – De werkgeversorganisatie Agoria peilde met iVox bij 1.000 Belgen naar hun mening rond de stakingsacties. Daaruit blijkt dat een democratische meerderheid van de mensen hoopt dat de stakingsacties na vandaag stoppen (59% akkoord, 7% geen mening).

De overgrote meerderheid van de Belgen is tegen het gebruik van piketten of blokkades om werkwilligen te blokkeren: 85 procent van de mensen is hiertegen. “De vele blokkades van vandaag zijn niet enkel illegaal, ze zijn ook asociaal, want ze brengen jobs in gevaar,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. “Bovendien zetten stakingen mensen tegen elkaar op. Het polariseren moet nu echt wel stoppen.”

Opvallend is dat naast de jongeren (jonger dan 34 jaar), vooral de mensen ouder dan 54 (64% is tegen nieuwe acties) het nu wel welletjes vinden.

Lambotte: “Ook ouderen maken zich zorgen over de gevolgen van deze acties. Dat is positief, want het betekent dat de verschillende generaties wel degelijk solidair willen zijn en mee werken aan oplossingen om onze welvaart veilig te stellen.”

Op de stelling dat de stakingen een slechte zaak zijn voor het imago van België in het buitenland, zijn zeven op de tien Belgen akkoord. Nog eens 61 procent van de Belgen is er zich van bewust dat staken jobs in gevaar brengt, nog eens 10 procent heeft hier geen mening rond.

“Dat zijn resultaten die we maar beter serieus kunnen nemen. We willen allemaal meer welvaart, maar de meeste mensen beseffen ook dat stakingen hier ons nog verder vanaf brengen.”

Agoria roept de bonden op tot samenwerking: “Het regeerakkoord bevat belangrijke punten die nu wachten op invulling om de competitiviteit van onze economie te versterken.”