Bourgeois pompt banden wielermuseum Roeselare weer op

Vanuit zijn bevoegdheid 'onroerend erfgoed' kent Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een premie van 1.195.000 euro toe voor de restauratie van het wielermuseum in Roeselare.

Trefwoorden: #Agentschap Onroerend Erfgoed, #onroerend erfgoed, #roeselare, #wielermuseum, #WieMu 2.0

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - Onder de werktitel WieMu 2.0 gaat het nationaal wielermuseum in Roeselare de uitdaging aan om een volledig nieuwe invulling te geven aan het gebouw en het museum.

Het WieMu wil zich profileren als een bezoekers-, erfgoed- en belevingscentrum. De restauratiewerken omvatten naast een algemene restauratie ook het herstel van de historisch waardevolle interieurs.

Ze moeten afgerond zijn tegen de honderdste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen, in 2016. Twee jaar geleden trok Bourgeois al EUR 725.000 uit voor het wielermuseum.


ACHTERGROND
Het wielermuseum is gehuisvest in het voormalig "Arsenaal" en werd in 1902-1903 gebouwd als brandweerkazerne naar ontwerp van stadsarchitect Desiré Denys-Carbonez, bijgestaan door zijn zoon Hilaire. Op 21 juli 1917 werd het pand getroffen door Engelse brandbommen. In 1921 werd het naar vooroorlogs ontwerp, heropgebouwd.

De voorbouw was jarenlang in gebruik als brandweerarsenaal, de achterbouw als stedelijke jongensschool. In 1962 werd het gebouw herbestemd tot Stedelijk Museum van Volkskunde en Plaatselijke Geschiedenis en in 1978 aangevuld met het Pauselijk Zouavenmuseum. Sinds 1990 huisvest de voormalige brandweerkazerne het 'nationaal' wielermuseum.