Smart Manufacturing: ”Niks nieuws onder de zon?”

Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van 'Smart Manufacturing', 'Industrie 4.0', 'Big Data' en 'Slimme Fabrieken'. Maar waar gaat het nu eigenlijk om?

Trefwoorden: #Big Data, #Cimpro, #Industrie 4.0, #Marcel Laes, #slimme fabrieken, #smart manufacturing

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET - Premier Rutte uit Nederland en Minister Peeters uit België hebben hoge verwachtingen van 'Smart Manufacturing'. Waren onze fabrieken vroeger dom? Zoja, waardoor worden ze nu dan slimmer? En leidt dat zoals sommigen beweren inderdaad tot de vierde industriële revolutie?

Ook begin jaren zeventig werd gedacht dat intelligente systemen de industrie zouden veranderen. Computer Integrated Manufacturing was toen het toverwoord. In die tijd kon je geen enkel event over industriële automatisering bijwonen of de spreker haalde al snel zijn CIM-piramide boven.

Alle data uit het productieproces werden geïntegreerd in het pakket van Enterprise Resource Planning (ERP). De CIM-piramide had vijf niveaus (van sensor, PLC, SCADA, MES naar ERP). Dankzij de nieuwe software konden onder meer voorraden just-in-time worden aangevuld en werden verkochte producten gekoppeld aan het boekhoudsysteem.

Bedrijven kregen met behulp van de nieuwe software meer inzicht in hun bedrijfsprocessen en ze waren in staat hun zaken beter te regelen. Het werken met dit soort systemen is in de industrie inmiddels gemeengoed geworden.

Was dit geen Smart Manufacturing avant-la-lettre? In het antwoord op die vraag wil ik geen ruimte voor twijfel laten. Nee! 'Slimme fabrieken' zijn van een heel andere orde.

Contact
Een 'slimme fabriek' verlegt zijn focus met behulp van internettechnologie van intern naar extern en zoekt contact met zijn omgeving. Sensoren en PLC’s zijn uitgerust met een Ethernet-poort, PLC’s en industriële gateways kunnen e-mails versturen en data wegschrijven naar een historische database.

Wat nog belangrijker is, is dat de technologie die hiervoor wordt gebruikt, geen gesloten protocol heeft, maar open standaarden zoals XML en ODBC. Dit geeft de industrie geweldige kansen.

Uitwisselen
Een paar voorbeelden kunnen de verschillen meteen duidelijk maken. Een fabriek kan 'real time' zien of er in de directe omgeving een overschot aan energie (bijvoorbeeld warmte) wordt geproduceerd. Een bedrijf kan daar via het intelligente systeem met een druk op de knop gebruik van maken.

Of stel dat er stevige vorst aantreedt. In de regel stijgen de energieprijzen dan. Een bedrijf kan op basis van die gegevens besluiten energie-intensieve processen tijdelijk te verplaatsen naar een periode waarin een lager tarief geldt.

Analyses
'Slimme fabrieken' treden dus in contact met hun omgeving en verzamelen alle informatie die voor de bedrijfsvoering van belang is. De Big Data wordt door speciale software geanalyseerd en op basis van die analyses kan de meest efficiënte koers worden bepaald. Aan de CIM-piramide is een extra laag toegevoegd. De klassieke sensor, PLC en SCADA zijn aangesloten op één open netwerk.

Energieverbruik
De overgang van een traditionele naar slimme fabriek gaat niet over een nacht ijs. Het vereist een pragmatische aanpak. In de meeste industriebedrijven behoort het energieverbruik tot het laaghangend fruit. Veel bedrijven hebben zeer weinig gegevens van de 'utilities' zoals stoom, perslucht, elektriciteit en gas.

Het is bekend dat de rekening stijgt, maar dat dit met slimme oplossingen van buitenaf makkelijk kan worden teruggebracht, is een stap die vaak nog niet wordt genomen.

De verwachtingen van Premier Rutte en Minister Peeters zijn dus zo gek nog niet. Met 'slimme fabrieken' is nog veel te halen. Het ontsluiten van realtime gegevens en energie levert een interessante business case op.


Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.