Uniek samenwerkingsplatform voor meer laadpalen in de stad

Onder de naam EVORA lanceren 5 automerken, 3 Vlaamse steden en 2 netbeheerders een samenwerkingsplatform dat meer oplaadpunten voor elektrische wagens wil inplanten in Vlaamse steden.

Trefwoorden: #elektrische wagens laadpalen, #evora, #oplaadpunten elektrische wagens

Lees verder

Nieuws

( Foto: EVORA )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de hinderpalen voor het ingang doen vinden van elektrische wagens is het beperkt netwerk van oplaadpunten in Vlaanderen.

Daarom slaan vijf automerken (Audi, BMW, Nissan, Renault en Volkswagen), drie Vlaamse steden (Antwerpen, Leuven en Mechelen) en twee netbeheerders (Eandis en Infrax) de handen in elkaar.

Het doel is om het voor de inwoners van deze steden mogelijk te maken om een laadpaal in hun eigen buurt aan te vragen. Heel wat stadsbewoners zijn aangewezen op de openbare weg om te parkeren en kunnen niet in hun garage opladen of moeten een elektriciteitskabel over het voetpad of de openbare weg uitrollen.

Het is ook onduidelijk waar men terecht kan voor het aanvragen van een laadpaal.

In het EVORA platform wordt een antwoord op deze vragen gezocht. Eén van de recepten voor de uitrol van een netwerk van laadpalen is het principe van paal volgt wagen. Dit betekent dat zodra een elektrische auto wordt gekocht, de bestuurder een laadpaal in zijn buurt kan aanvragen.

Er zijn echter heel wat drempels die dat principe - en de installatie van laadpalen in het algemeen - in de weg staan.

Arthur Vijghen, platformcoördinator van EVORA legt uit: “Er zijn verschillende partijen die een rol hebben in een aanbod van publiek toegankelijke laadpalen. Dit zijn bijvoorbeeld de steden en gemeenten, de energieleveranciers, laadpaalleveranciers, de automerken en de netbeheerders.

Binnen het EVORA platform brengen we de kennis van deze partijen samen om tot meer laadpalen in de stad te komen. Er zijn drie belangrijke objectieven: (1) een lokaal beleid over elektrisch vervoer, 1) een lokaal beleid over elektrisch vervoer, (2) goede afspraken tussen commerciële spelers en overheden en (3) een actieprogramma voor de financiering van de laadpaal.

De objectieven zijn er niet enkel op papier: ze worden ook getest in verschillende proefsteden.”

Vlaams Minister Muyters, bevoegd voor innovatie: “In de afgelopen drie jaar zijn in de proeftuinen voor elektrische voertuigen essentiële bouwstenen ontwikkeld voor publieke laadpalen. Met de ondersteuning van het Milieu Innovatie Platform brengt EVORA deze bouwstenen nu bij elkaar.”

Het EVORA-platform heeft een termijn van een jaar. Binnen dat jaar moeten de afspraken met alle partijen rond zijn. De afspraken worden in de praktijk getest in minstens vijf steden. De steden Antwerpen, Leuven en Mechelen hebben zich reeds aangemeld.

EVORA staat open voor alle Vlaamse steden en gemeenten.