Ook Quest for Growth investeert in Nederlandse Avantium

Belgische Quest for Growth investeert 1 miljoen euro in Avantium, een Nederlands bedrijf actief op het gebied van biogebaseerde chemicaliën en bioplastics met proeffabriek in Geleen.

Trefwoorden: #avantium, #bioplastic, #coca-cola, #danone, #pef, #quest for growth

Lees verder

research

( Foto: Avantium )

ENGINEERINGNET - Het investeringsfonds Quest for Growth laat weten 1 miljoen euro extra te pompen in Avantium, een Nederlands bedrijf waarin het via een ander fonds - Capricorn Cleantech Fund – reeds een participatie had.

De nieuwe investering volgt op de recente grote financieringsronde waarbij onder meer grote marktspelers zoals Swire Pacific, The Coca-Cola Company, Danone en ALPLA instapten.

Avantium werkt aan de zogenaamde 'bioplastics of the future', een meer bepaald 'PEF'. Dat is de volgende generatie kunststof die de petroleumgebaseerde plastics voor allerlei verpakkingen, zoals flessen en folies, moet vervangen. Cruciaal is dat voor PEF plantaardige grondstoffen gebruikt worden niet rechtstreeks concurrentieel zijn met voedsel.

Het bedrijf ontwikkelde meer bepaald een chemisch-katalytische technologie om koolhydraten uit planten, granen, energiegewassen, lignocellulose, waterafval, papierafval of plantenafval om te zetten in op bio-gebaseerde polymeren, zoals PEF.

Dat materiaal biedt bovendien betere barrière-, thermische en mechanische eigenschappen dan de bestaande plastics die wereldwijd gebruikt worden voor verpakkingen. Deze eigenschappen maken dat verpakkingen zoals flessen, lichter, dunner, kleiner en sterker kunnen zijn.

Momenteel wordt al volop geproduceerd in een proeffabriek in Geleen, maar Avantium heeft al laten weten druk bezig te zijn met het plannen van zijn eerste fabriek op commerciële schaal (50.000 ton), die naar verwachting operationeel zal zijn in 2017.

Dit zal moeten leiden tot een volledige commerciële lancering van de eerste PE -flessen naar de consument.