Vlaams geld voor 7 duurzame waterprojecten

Via de Open Call ‘Concepten voor een efficiënt waterbeheer’ krijgen consortia van bedrijven en organisaties subsidies voor een demonstratie- en disseminatieproject.

Trefwoorden: #demonstratieproject, #disseminatieproject, #duurzame waterprojecten, #investeringen, #subsidie, #VITO, #Vlaams kenniscentrum water, #VLAKWA

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De projecten zijn tot stand gekomen dankzij een krachtenbundeling tussen Vlakwa en VITO. Alle zeven projecten werden goedgekeurd voor subsidiëring binnen dit projectkader en gaan van start op 1 januari 2015.

In juni vorig jaar werd de Open Call ‘Concepten voor een efficiënt waterbeheer’ gelanceerd, met de uitnodiging aan bedrijven om een demonstratie- en disseminatieproject in te dienen.

Hierbij kregen consortia van bedrijven op vlak van water de kans om op laagdrempelige wijze duurzame technieken, materialen, concepten en systemen te demonstreren.

Een consortium moest minstens 1 aanbieder van een innovatieve duurzame vinding en minstens 1 probleembezittend bedrijf bevatten. En de leider van het consortium moest een Vlaamse kmo zijn.

De gedemonstreerde concepten zullen door VLAKWA en VITO, en eventueel andere kennisinstellingen, het komende jaar van nabij worden opgevolgd qua wetenschappelijke onderbouwing en toetsing op vlak van economische, ecologische en sociale parameters.


Dit zijn de 7 projecten:

  1. LH2ORA

: integratie van innoverende M2M draadloze LoRa radio technologie in watersensoren

  • DUWAHE²: duurzame waterzuiveringstechnologie
  • FOSCAP: fosfaatreductie in spuistroom van sierteeltbedrijven via innovatieve fosfaatcaptatie
  • FYT-OPP: behandeling van oppervlaktewater met behulp van de Fyt-O-Cleaner door middel van Ultra-Violet licht en het procédé van actieve oxidatie op oppervlaktewater
  • TITRILYZER: on-line monitoring en sturing ketelwaterparameters voor besparing gas, water en chemicaliënverbruik
  • FERMACID: optimalisatie van natuurlijke grondwaterontijzering (fermanoxtechnologie) onder extreme omstandigheden
  • INSTIS: innovatieve stikstofverwijdering uit slachthuisafvalwater