Lindemans wil tegen eind 2015 productiecapaciteit verdubbelen

Brouwerij Lindemans investeerde recentelijk vijftien miljoen eigen middelen in de uitbreiding van haar site met een nieuwe bottelarij en kantoorruimte.

Trefwoorden: #brouwerij, #Brouwerij Lindemans, #investering, #Lindemans, #productie, #productiecapaciteit

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Nu staat de renovatie van de oude, authentieke gebouwen op het programma. Het grootste gedeelte zal dan worden gebruikt om extra rijpingsvaten te plaatsen.

Al in 2009 wou Brouwerij Lindemans een extra vleugel van 4.500 m² bijbouwen. Maar het bleek geen evidentie te zijn om een bouwvergunning te krijgen. Ze beschikt weliswaar over een voldoende groot terrein, maar dit was als groengebied ingekleurd. Dankzij een compensatiedossier kreeg ze begin dit jaar dan toch uiteindelijk de toelating om uit te breiden en sinds juli is de nieuwe vleugel operationeel.

De vleugel die aan de bestaande productieruimte werd aangebouwd, is een betonnen constructie die uit twee niveaus bestaat. Op het gelijkvloers werd een nieuwe afvullijn geïnstalleerd. Deze is bestemd voor de flesjes van 25 cl, terwijl met de bestaande afvullijn nog uitsluitend de 37,5 en 75 cl flessen worden afgevuld.

Stoom en perslucht
Om beide lijnen tegelijkertijd te kunnen laten draaien, investeerde Brouwerij Lindemans ook in een nieuwe stoom- en een persluchtinstallatie. Tevens is er een opslagruimte voor verpakkingsmaterialen, het sanitaire blok voor het personeel, alsook de logistieke afdeling met twee extra laad- en loskades. Op de eerste etage werden het onthaal, extra kantoren en een degustatieruimte met een capaciteit van honderd personen ondergebracht.

In een tweede fase (die nog dit jaar van start gaat) zullen de oude, authentieke gebouwen van de brouwerij worden gerestaureerd. Het grootste gedeelte zal dan worden gebruikt om extra rijpingsvaten te plaatsen; de rest wordt tot kantoren omgebouwd. In een derde fase - wellicht tegen 2020 - plant de brouwerij de bouw van een automatisch magazijn van 1.200m².

Aan de realisatie van de eerste en tweede fase hangt een prijskaartje van vijftien miljoen euro. Eind 2015, na de realisatie van fase twee, zal de capaciteit van Lindemans met 100% zijn toegenomen. Aan de brouwzaal wordt niks veranderd, aangezien deze nog voldoende mogelijkheden biedt om dubbel zoveel te produceren. Maar het aantal vaten wordt uitgebreid, zodat de brouwerij zeven in plaats van zes miljoen liter per jaar kan laten gisten en rijpen.

Hierdoor zal op termijn dubbel zoveel op Lambiek gebaseerde bieren kunnen worden geproduceerd - van 85.000 naar 180.000 hectoliter. Met de bestaande brouwinstallatie en de extra afvullijn heeft ze de mogelijkheid om nog meer te produceren. Dit overschot aan capaciteit wil het bedrijf met een totaal ander type bier invullen.

Brouwerij Lindemans wordt geleid door de neven Dirk en Geert Lindemans, die hiermee de vijfde generatie zijn. De brouwactiviteiten startten in 1822, maar het was pas in 1950 vooraleer de familie zich uitsluitend op brouwen concentreerde.

Ze begonnen met Lambiek en gueze, maar in de jaren zeventig werd een heel gamma fruitbieren en faro ontwikkeld. Vandaag brouwt Lindemans 85.000 hl Lambiek-gebaseerde bieren, die in 35 landen een afzetmarkt vinden.


(foto's: Brouwerij Lindemans)
door Els Jonckheere, Engineeringnet