4 miljoen euro voor ontwikkeling lichaamseigen bloedvaten

De TU/e, zijn spin-off Xeltis en UMC Utrecht gaan technieken ontwikkelen om in het lichaam een nieuw bloedvat te maken, met lichaamseigen cellen en die bestemd zijn voor nierdialyse.

Trefwoorden: #bloedvaten, #lichaamseigen cellen, #nierdialyse, #nieren, #Nierstichting, #nieuw bloedvat, #plastic tube, #spin-off, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #UMC Utrecht, #Xeltis, #ZonMW

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Technische Universiteit Eindhoven )

ENGINEERINGNET.NL - Doordat het nieuwe bloedvat lichaamseigen is, moet het tot veel minder complicaties leiden dan de huidige technieken, waarbij vaak een plastic buisje wordt ingebracht om een slagader en een ader te verbinden.

Mensen met zeer slecht werkende nieren krijgen nierdialyse. Daarbij neemt een apparaat, buiten het lichaam, de bloedzuiverende functie van de nieren over. Omdat hiervoor een flinke bloedstroom nodig is, brengen artsen vaak operatief een synthetische ‘shortcut’ aan tussen een slagader en een bloedvat dat vlak onder de huid ligt.

Het grote nadeel van de shortcut - meestal een plastic buisje - is dat die vaak verstopt raakt door wildgroei van cellen en door trombose, en dat er veel infecties zijn. Daardoor zijn nieuwe ingrepen nodig.

Patricia Dankers en haar team gaan daarom werken aan lichaamseigen bloedvaten om de shortcut te maken. Ze gaan daarvoor buisjes gebruiken van heel bijzonder materiaal, gebaseerd op supramoleculaire interacties.

Dit buisje wordt operatief ingebracht en zal meteen de functie van bloedvat gaan vervullen. Het doel is dat het materiaal vervolgens selectief cellen uit de bloedbaan zal aantrekken. Doordat het materiaal bio-actieve signalen geeft aan de cellen, vormen die geleidelijk een nieuw bloedvat.

Tegelijkertijd lost het ingebrachte buisje langzaam op. Uiteindelijk is het ingebrachte buisje verdwenen, en is er een nieuw levend bloedvat ontstaan, van lichaamseigen cellen. De onderzoekers gaan zowel het buisje als het nieuwe echte bloedvat zo maken dat ze verstoppingen tegengaan.

De onderzoekers borduren hierbij voort op de kennis die al aan de TU/e is ontwikkeld op gebied van het kweken van lichaamseigen pulmonaire hartkleppen. Het project gaat vijf jaar lopen, en is de voorbereiding voor de eerste toepassing in een mens.

Het project heeft een totale omvang van 4 miljoen euro, gefinancieerd door de Nierstichting en ZonMw.

De TU/e financiert twee promovendi, vanuit haar Impuls-programma.


(bron: TU/e)