Laboratoria Smeets koopt productie-installatie van bekend farmabedrijf

Labo Smeets kocht een bestaande productie-installatie bij een bekend farmabedrijf en liet die vervolgens re-engineeren en heropbouwen in een nieuwe gebouw. Kostprijs: 3 miljoen euro.

Trefwoorden: #farma, #investeren, #investering, #laboratorial, #labo smeets, #smeets, #solvent, #verplaetse

Lees verder

Techniek

( Foto: Egemin Automation )

ENGINEERINGNET.BE – Laboratoria Smeets vervaardigt in Antwerpen poeders voor de farmaceutische sector die dan verpakt worden tot afgewerkt geneesmiddel. Daarnaast ontwikkelt en produceert het bedrijf ook voedingssupplementen.

"De expansie van ons productaanbod was de aanleiding voor dit project”, vertelt Jef Verplaetse, Managing Director van Laboratoria Smeets. "Binnen drie jaar willen we dubbel zo groot zijn. Recente commerciële successen garanderen ons een verder groeiscenario."

Om deze plannen waar te maken, kocht Smeets een bestaande productie-installatie van een bekend, maar niet nader genoemd farmabedrijf op en liet die vervolgens overhaulen en automatiseren.

“Een uitdaging was de complexiteit van de nieuwe productie-eenheid. De installatie bestaat uit zes delen: een opslagsilo, een weegeenheid, een chemische reactor, een mixer-droger, een solventregeneratiesysteem met koelinstallatie en ten slotte een verpakkingslijn", aldus Verplaetse.

Aan de bestaande installatie werd een groot aantal innovaties en verbeteringen toegevoegd, inclusief een doorgedreven automatisering. Er werd daarnaast bijzondere aandacht besteed aan zo ergonomisch mogelijke werkomstandigheden voor de medewerkers.

Ook zijn de onderhoudskosten nu verminderd door allerlei preventieve maatregelen. Verder is er via een centraal monitoringsysteem onmiddellijk informatie beschikbaar voor batchdocumentatie en traceerbaarheid.

"We hebben hiermee onze competitiviteit gevoelig verbeterd en het is zeker niet het einde van onze expansieplannen", besluit Verplaetse. Dankzij die nieuwe installatie stijgt de productiecapaciteit van Smeets naar verluidt met zowat een derde.

Zowel de civiele constructiewerken als de re-engineering waren in handen van Egemin Automation.