Nederlandse overheid verhoogt budget MIT- en WBSO-subsidies met 61 miljoen

Nederland verhoogt dit jaar twee van zijn budgetten voor innovatie: die voor de MIT- en WBSO-subsidies. "Maar niet elk industrieel bedrijf komt in aanmerking", waarschuwt MijnSubsidie.

Trefwoorden: #mijnsubsidie, #MKB Innovatiestimulering Topsectoren, #subsidie, #WBSO, #Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Lees verder

research

( Foto: Mijnsubsidie )

ENGINEERINGNET.NL – Omdat de Nederlandse industriële sector een belangrijke speler in Europa is, verruimt de overheid de MIT- en WBSO-subsidies in 2015 met 61 miljoen euro.

Met de verhoging van de middelen wil de Nederlandse overheid industriële ondernemers aanmoedigen om beter samen te werken en om milieuvriendelijke en duurzame alternatieven voor huidige, verontreinigende processen te ontwikkelen.

In de praktijk gaat het om de Subsidieregeling "MKB Innovatiestimulering Topsectoren" (MIT)en de "Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk".

De beschikbare budget voor de MIT-financiering stijgt van 32 miljoen in 2014 naar 55 miljoen euro dit jaar. De bedoeling is meer ruimte te creëren voor experimenteel onderzoek. In Nederland is het RVO verantwoordelijk voor het toetsen van subsidieaanvragen.

De WBSO-subsidie is vooral een fiscale stimulatie. De provincies en het kabinet verhoogden voor 2015 het budget van 756 miljoen naar 794 miljoen. De regeling geldt voor onderzoeks- en innovatieactiviteiten. Met deze subsidie kunnen bijvoorbeeld loonkosten worden vergoed. Een extra interessante subsidie voor starters, want zij kunnen rekenen op een startersbonus.

"Maar", waarschuwt Moritz Tielemans (foto), stichter van het platform MijnSubsidie.com, "niet iedereen in de industrie heeft recht op de verruimde MKB-ondersteuning. Het uitzoekwerk kost ondernemers eigenlijk tijd die ze beter in hun onderzoeken kunnen investeren."

Het online platform raadt ondernemers aan vooraf hun kans op een subsidie gratis en binnen enkele minuten te laten berekenen. "Daarnaast kan het aanvraagproces direct in handen worden gelegd van speciaal daarvoor opgeleide subsidiespecialisten."

"Met de 61 miljoen euro die in 2015 vrijkomt, lijkt het voor industriële ondernemers in ieder geval de moeite waard", besluit Tielemans.