Nieuwe peilboot voor Antwerps Havenbedrijf

In opdracht van het Antwerpse Havenbedrijf bouwt de Nederlandse scheepswerf Made een nieuwe peilboot. De huidige peilboot is al sinds 1980 en voldoet niet meer.

Trefwoorden: #Haven van Antwerpen, #Hevenbedrijf Antwerpen, #metingen, #peilboot, #Port of Antwerp, #Schelde

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia - Luc Viatour )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe boot zal niet alleen ruimer zijn, maar wordt ook uitgerust met moderne meetapparatuur zodat de peilingen gedetailleerder, sneller en efficiënter kunnen gebeuren. De prijs van nieuwe boot bedraagt iets meer dan 3 miljoen euro.

De hele haven en de commerciële ligplaatsen op de Schelde worden twee keer per jaar gepeild. De gegevens die op die manier verzameld worden, zijn van essentieel belang om de diepgang van de Schelde en de tijgebonden zones te verzekeren.

Daarnaast wordt de peilboot onder meer ingezet voor het opvolgen van uitgevoerde baggerwerken, het zichtbaar maken van voorwerpen die hinderlijk kunnen zijn voor de scheepvaart en het nemen van water- en slibstalen.

De nieuwe peilboot zal gebouwd worden met milieuvriendelijke en recycleerbare materialen. In tegenstelling tot het huidige schip zal de verwerking van de peilgegevens volledig aan boord kunnen gebeuren zodat er een minimale behoefte is aan werkplekken aan wal.

Het Havenbedrijf verwacht het nieuwe schip eind april in gebruik te kunnen nemen.