Opening onvoltooide ijssculptuur Sagrada Familia (+video)

Een projectteam van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bouwt in Finland een vereenvoudigd model van de Sagrada Familia met pykrete, ijs versterkt met houtvezel.

Trefwoorden: #Finland, #ijssculptuur Sagrada Familia, #ijs versterkt met houtvezel, #pykrete, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Vanwege tegenslagen in het weer en de bouw is de hoogste ijstoren (30 meter) nog niet af.

Het project (schaal 1:5) van de beroemde basiliek is echter niet mislukt. De hoogste torens meten op dit moment 21 meter en dat zijn de hoogste ijstorens ooit gebouwd.

Initiatiefnemer Arno Pronk en studenten Teun Verberne en Jordy Kern, laten daarmee zien dat pykrete een prima bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies.

Op 24 januari 2015 was de feestelijke opening van de ijskerk in Finland.


ACHTERGROND
De ijskerk is gebouwd door middel van grote opgeblazen mallen, waarover steeds een laagje van water versterkt met houtvezels en sneeuw is gespoten.

Die mix, met de naam pykrete, trekt direct in de sneeuw, waarna het geheel bevriest. Door de houtvezels is dit materiaal drie keer zo sterk als normaal ijs en bovendien veel taaier. De constructie van de ijskerk heeft meerdere doeleinden.

Zo toont Pykrete milieuvriendelijke toepassingen mogelijk in de landbouw, offshore-industrie, expedities, en voor recreatieve voorzieningen zoals ijshotels.


Video: