Wijn koelen met magnetisch veld (+video)

BASF en TU Delft hebben samen met andere bedrijven een koelsysteem voor wijn ontwikkeld met ‘magnetocalorische’ materialen, dat schoner, stiller en zuiniger is dan conventionele koelingen.

Trefwoorden: #Astronautics, #BASF, #magnetisch veld, #magnetocalorische materialen, #TU Delft, #Wijn koelen

Lees verder

Techniek

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.NL - Magnetocalorische materialen warmen op wanneer ze in een magnetisch veld terechtkomen.

Draait het magnetisch veld vervolgens weg, dan koelt het materiaal snel weer af. Het nieuw ontworpen koelsysteem benut dit effect in de koelcyclus.

Een op water gebaseerde koelvloeistof onttrekt de warmte uit de koelkast en transporteert deze naar een warmtewisselaar aan de buitenkant. De magnetocalorische elementen nemen extra warmte op of geven die warmte af aan de koelvloeistof.

Gebruikte metalen zijn mangaan en ijzer, die niet schaars zijn zodat er geen problemen zijn rondom verkrijgbaarheid of prijsfluctuaties. Het Duitse chemieconcern BASF ontwikkelde het koelsysteem samen met de TU Delft.

Het Amerikaanse Astronautics heeft deze technologie vervolgens gebruikt voor een nieuw systeem om wijnflessen te koelen. Het prototype kan volgens de ontwikkelaars mogelijk 35% energiezuiniger koelen dan conventionele koelingen.

Ook is de technologie stiller en milieuvriendelijker dan koelcompressors met gasvormige koelmiddelen, omdat er geen gassen worden gebruikt die impact hebben op de ozonlaag. De nieuwe wijnkoeler is onlangs gepresenteerd op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas.

Koelkastenproducent Haier uit China verwacht de technologie binnen enkele jaren te kunnen toepassen in de eigen koelsystemen.


Video: