Bio Base Europe Pilot Plant door Frankrijk erkend als onderzoeksinstelling

Gentse pilootfabriek Bio Base Europe Pilot Plant meldt door Franse overheid in kader van CIR erkend te zijn als onderzoeks­instelling. "Voor Franse bedrijven kan O&O-factuur tot 30% lager"

Trefwoorden: #bio base, #bio base europe, #Bio Base Europe Pilot Plant, #cir, #cleantech, #Crédit Impôt Recherche', #greentech, #onderzoek, #research

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - BBEPP )

ENGINEERINGNET.BE – BBEPP, de Bio Base Europe Pilot Plant, heeft een erkenning als 'onderzoeksinstelling' vanwege de Franse overheid binnengehaald.

Daardoor kan het zich nu sterker profileren op de Franse markt: "Franse bedrijven die een beroep doen op de diensten van Bio Base Europe Pilot Plant kunnen hierdoor een fiscaal voordeel krijgen dat tot 30% van de factuur bedraagt".

De uitbesteedde werken moeten uiteraard wel kaderen in Onderzoeks- en Ontwikkelingsactiviteiten of gelinkt zijn aan Innovatie. In de praktijk gaat het om fundamenteel onderzoek, toegepast onderzoek of ontwikkeling van prototypes en pilootinstallaties.

Deze methode om R&D te stimuleren en betoelagen via fiscale voordelen is niet nieuw. Steeds meer landen passen het systeem op een of andere manier toe. In Frankrijk heet het bijvoorbeeld ‘Crédit Impôt Recherche', kortweg CIR.

Een vereiste om investeringen in O&O te recupereren, is dat het gaat om industriële, commerciële of landbouwkundige bedrijven die belastingplichtig zijn in Frankrijk, en die of zelf onderzoek uitvoeren of dat uitbesteden aan voor CIR erkende onderzoeksinstellingen.

Daarnaast kondigde Bio Base NWE - Bio Base North-West Europe - eerder al aan dat het innovatiecoupons tot 30.000 euro toekent aan innoverende bedrijven die testen laten uitvoeren bij de Gentse bio-pilootfabriek.

Een innovatiecoupon vertegenwoordigt een waarde van 10 tot 30.000 euro en kan uitsluitend worden toegekend aan KMO’s in Noord-West Europa. Ook het Noorden van Frankrijk behoort tot deze regio.

"Door CIR en innovatiecoupons te combineren wordt een samenwerking met ons voor bijvoorbeeld Noord-Franse bedrijven nu wel heel erg interessant".


ACHTERGROND
Bio Base Europe Pilot Plant is een proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen. Ze helpt bedrijven bij de riskante en dure opschaling van een innovatief laboratoriumproces naar een industrieel proces. Dit gebeurt door apparatuur en expertise ter beschikking te stellen aan bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen zoals bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biochemicaliën, biomaterialen enz.

Bio Base Europe Pilot Plant werd opgestart in 2009 en draait intussen op volle toeren met reeds een 40-tal personeelsleden.