15% van ondernemers geraakt moeilijk aan krediet

Bijna 1 op 7 ondernemers ondervond in 2014 veel problemen om een krediet aan te vragen bij de bank. 1 op 6 ondernemers kreeg te maken met een kredietweigering. Dat meldt Unizo.

Trefwoorden: #financiering vlaanderen, #fincanciering, #KMO, #lening, #ondernemen lening vlaanderen, #ondernemingen, #Universiteit Antwerpen, #UNIZO, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - In opdracht van de FOD Economie voerden UNIZO en de Universiteit Antwerpen een studie uit naar de kredietmogelijkheden van ondernemers. Met enkele opvallende resultaten.

Het aantal afwijzingen ligt hoger dan in 2012 (16,1%) en evenaart bijna het aantal geweigerde kredieten van tijdens het crisisjaar 2009 (17,3%).

Bijna 1 op 7 ondernemers ondervond het afgelopen jaar veel tot zeer veel problemen om een krediet aan te vragen bij de bank. 1 op 6 ondernemers kreeg zelfs te maken met een kredietweigering.

Bij micro-ondernemingen zijn de resultaten nog slechter. Meer dan een kwart zag zijn krediet geheel of gedeeltelijk geweigerd.

De voornaamste redenen voor de weigering van een krediet zijn onvoldoende waarborgen (35,2 %), de verstrenging van de voorwaarden op kredietverlening ten gevolge van Bazel II en Bazel III (28,2 %) en een gebrek aan eigen vermogen (38 %). Het probleem is nog nijpender bij startende ondernemers.

“Je idee mag nog zo geweldig zijn, zonder geld krijg je nauwelijks een onderneming van de grond of kan je niet groeien. Als ondernemers bij banken voor een krediet geen gehoor krijgen, dan heeft dat automatisch een impact op de economie”, waarschuwt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

De organisatie vraagt ook oplossingen voor de korte termijnfinancieringen voor kleine bedrijven. “Vandaag zien we dat ondernemers nog altijd kaskredieten moeten afsluiten aan 8 of 10%. Dat is onaanvaardbaar”, aldus UNIZO."

Nog een opvallend cijfer uit de studie: 41,7% ging na de weigering bij de bank op zoek naar alternatieve financiering aan. Crowdfunding bijvoorbeeld zit in de lift en UNIZO pleit dan ook voor een goede uitbouw van de alternatieve financieringsvormen.

Ze denkt aan een versoepeling voor crowdfunding, een uitbreiding van de win-win lening en het versterken van de regionale Participatiefondsen.