UHasselt stapt in internationaal netwerk rond fotovoltaïsche energie

UHasselt treedt toe tot het internationale Solliance-netwerk, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband rond fotovoltaïsche zonne-energie.

Trefwoorden: #onderzoek fotovoltaïsche energie, #Solliance Belgie, #Uhasselt Solliance

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De UHasselt is toegetreden tot Solliance, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband rond onderzoek en ontwikkeling op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energie (PV).

Andere partners binnen het consortium zijn TNO, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Holst Centre, imec, ECN, Forschungszentrum Jülich en onlangs ook TU Delft.

Solliance heeft de ambitie om de regio Eindhoven-Leuven-Aken (ELAT) op de kaart te zetten als wereldspeler in fotovoltaïsche zonne-energie. Het consortium bundelt niet enkel de expertise van ruim 250 onderzoekers, maar ook infrastructuur.

De partners stemmen onderzoeksprogramma’s ook onderling af en werken intensief samen met het bedrijfsleven. Er wordt vooral ingezet op het onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe technologie voor dunne film zonnecellen.

UHasselt-onderzoeksinstituut imo-imomec speelt binnen Solliance al een voortrekkersrol in het onderzoek van dunne-filmzonnecellen op basis van koper, zink, tin, zwavel en selenium.

Dunne-film zonnecellen worden gemaakt op basis van organische (polymeren en koolstof) of anorganische materialen. Ze zijn 100 tot zelfs 1.000 keer dunner dan de klassieke zonnecellen uit silicium, uiterst flexibel (oprol- en plooibaar) én te gebruiken op uiteenlopende ondergronden (van papier tot textiel).

Organische dunne-film zonnecellen zijn bovendien transparant en te verkrijgen in verschillende kleuren. Een belangrijk nadeel van deze nieuwste generatie zonnecellen is echter het beperkte rendement. Het uiteindelijke opzet van de onderzoekers is dan ook een veilige, goedkope dunne-filmzonnecel met een hoog rendement.

“De UHasselt kijkt ernaar uit om binnen Solliance haar expertise met de andere partners te delen, samen doorbraken te realiseren en nieuwe stappen te zetten in de richting van een markt vol printbare en dunne-filmzonnecellen”, zegt prof. dr. Dirk Vanderzande, directeur van imo-imomec.