Proefproject innoverend nieuw badgesysteem

Staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein bracht een werkbezoek aan een bouwwerf, naar aanleiding van een proefproject met een nieuw badgesysteem.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #elektronische badge, #sociale fraude, #Tictopass, #Willemen Group

Lees verder

Nieuws

( Foto: Willemen Groep )

ENGINEERINGNET.BE - Het proefproject loopt bij de Willemen Groep uit Wijnegem. Het gaat om een test met een innoverend nieuw badgesysteem.

Het nieuw badgesysteem, Tictopass, moet de strijd aangaan met sociale dumping en oneerlijke concurrentie en werd ontwikkeld door de Belgische informatiestart-up Ticto.

De Tictopass is een elektronische badge waarmee personen op een werf kunnen inchecken en zich identificeren. De badge wordt zichtbaar aangebracht op de werkkledij en is uitgerust met een lampje en een display, waardoor de werfleider in één oogopslag en vanop afstand kan zien of alle aanwezige bouwvakkers in orde zijn met de sociale zekerheid.

Vandaag gebeurt die controle op werven nog manueel door bij iedere bouwvakker afzonderlijk de papieren op te vragen.

Johan Willemen (voorzitter Willemen Groep) pleitte bij de demonstratie voor de invoering van dit systeem als verbetering van de huidige werfbadges, zodat sociale fraude tegengegaan kan worden. De controle wordt eenvoudiger vermits deze badges enkel worden toegekend aan werknemers die wettelijk in orde zijn met de sociale bijdragen.

Staatssecretaris Tommelein: “We moeten ertoe komen dat de sociale zekerheid overal moet worden betaald. Meer nog, samen met de landen van herkomst moeten we het hele fraudesysteem aan banden kunnen leggen.”