Kankerbehandeling met radioactieve bolletjes

Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht ontwikkelden een nieuwe behandeling van kanker, waarbij radioactieve bolletjes ingezet worden tegen hoofd- en halstumoren.

Trefwoorden: #halstumor, #holiumbolletjes, #hoofdtumor, #kanker, #kankerbehandeling, #levertumor, #tumor, #tumoren, #UMC Utrecht, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De onderzoekers ontvangen hiervoor een subsidie van Alpe d’HuZes/KWF van bijna 300.000 euro.

Het direct injecteren van radioactieve bolletjes kan een adequate behandeling vormen van tumoren die moeilijk of niet chirurgisch verwijderd kunnen worden. Dat is het uitgangspunt van medisch bioloog dr. Frank Nijsen, kaakchirurg dr. Robert van Es en nucleair geneeskundige dr. Marnix Lam van het UMC Utrecht.

Zij werken samen met dr. Bas van Nimwegen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om hoofd- en halstumoren te behandelen met radioactieve bolletjes.

De behandeling draait om holmiumbolletjes die zichtbaar zijn op een MRI of nucleaire scan. Via beeldgestuurde injectie zijn de bolletjes heel nauwkeurig en lokaal in een tumor te brengen. In de eerste drie millimeter geven de holmiumbolletjes 90% van hun straling af.

De behandeling verschilt cruciaal van vergelijkbare aanpakken met radioactieve yttrium-bolletjes. Van de holmiumbolletjes is via zowel MRI, CT en nucleaire beeldvormende technieken aan te tonen waar ze zitten. Daardoor zijn de veiligheid en effectiviteit van de holmiumbehandeling beter te controleren.

Samen met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt de behandeling nu al getest in huisdieren met tumoren. De voorlopige resultaten zijn goed. Gemiddeld werden tumoren 80% kleiner en bleef de tong bruikbaar.

Met de recent toegekende subsidie van Alpe d’HuZes/KWF gaan de Utrechtse onderzoekers dit verder uitbouwen. Het moet leiden naar een fase I klinische studie waarbij de behandeling in kankerpatiënten onderzocht wordt op veiligheid.

Het UMC Utrecht werkt al twintig jaar aan de innovatieve behandeling van kanker met holmiumbolletjes. Patiënten met levertumoren worden er in wetenschappelijke setting al mee behandeld. In het UMC Utrecht hebben reeds vijftig patiënten een palliatieve holmiumbehandeling gekregen.

Vorig jaar is het UMC Utrecht spin-off bedrijf Quirem Medical opgericht om deze behandeling wereldwijd beschikbaar te maken voor patiënten.Quirem Medical richt zich op de behandeling van levertumoren met holmiumbolletjes.

Levertumoren hebben als het ware hun eigen bloedvaten waardoor ze makkelijk te bereiken zijn via een injectie. De bolletjes lopen vast in de allerkleinste bloedvaatjes in en rond de tumor. Ze geven hun straling daardoor alleen bij de tumor af.


(bron en foto: Universiteit Utrecht)