ESA lanceert voor het eerst ruimteveer

Deze morgen lanceerde ESA met succes IXV, een experimentale ruimtecabine. Het tuig maakte een korte, onbemande testvlucht en landde in de Stile Oceaan.

Trefwoorden: #ESA ruimtecabine, #ESA ruimteveer, #ESA shuttle

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE – Deze morgen werd op de basis van Kourou, Frans Guyana, IXV gelanceerd, een ruimteveer ontwikkeld door het European Space Agency.

Een drietraps Vega raket bracht het veer, dat op de Amerikaanse space shuttle lijkt maar dan zonder vleugels, tot op 348 km hoogte.

Vervolgens klom het veer tot 413 km hoogte alvorens in een baan om de aarde te komen voor een vlucht van anderhalf uur. Daarna werd IXV opnieuw de atmosfeer binnengebracht.

De snelheid werd geremd met parachutes voor het in de zuidelijke Stille Oceaan terecht kwam. Het tuig bevindt zich in de buurt van de Galapagos eilanden en wordt door een speciaal schip van ESA opgehaald.

Het veer is 5 meter lang en weegt 2 ton. Uitgerust met 300 sensoren brengt het ook een massa aan data mee terug.

Er wordt vooral uitgekeken naar de analyse van de resultaten bij terugkeer in de atmosfeer (hitteschild bijvoorbeeld). Alhoewel de testvlucht niet bemand is zou het veer in de toekomst wel gebruikt worden voor het vervoer van astronauten.

Ook enkele Belgische bedrijven werkten trouwens mee aan de ontwikkeling en bouw van IXV, waaronder Qinetic , het Waalse Sabca en het Brusselse Von Karman Institute.