Wereldprimeur: scooter met frame van hennep- en vlasvezels in hars

Er zijn al vijf prototypes gemaakt; voor verdere ontwikkeling is een crowdfundingscampagne gestart.

Trefwoorden: #biobased materialen, #frame van hennepvezels, #scooter, #Vaniek Colenbrander, #vlasvezels in hars

Lees verder

Nieuws

( Foto: Be.e )

ENGINEERINGNET.NL - Deze scooter, de Be.e, is ontwikkeld door de Nederlandse ontwerper Vaniek Colenbrander en zijn bedrijf Van.Eko.

De vormgeving is van de hand van het designburearu Waarmakers. Er zijn op dit moment al vijf 'launching customers', waaronder de actrice Thekla Reuten, die een prototype gebruiken.

Hennep wordt steeds meer gebruikt in duurzame producten, door vooruitstrevende ontwerpers en fabrikanten met oog voor het milieu. De Be.e is de eerste scooter waarin alleen biobased materialen zijn gebruikt voor de bouw van het frame.

De Be.e is ook elektrisch: de krachtige 4 kW motor brengt de berijder in 6 seconden naar 50 kilometer per uur. Op die snelheid verbruikt de Be.e minder energie dan een gemiddelde stofzuiger, en dat in complete stilte. Als de 2.5 kWh accu van de scooter goed wordt gebruikt is tachtig kilometer af te leggen, bij intensief gebruik zestig kilometer.

De hennepvezels die zijn verwerkt in het frame van deze scooter zijn geleverd door HempFlax, een zusterbedrijf van het Hash Marihuana & Hemp museum dat in het noorden van Nederland industriële hennep teelt. HempFlax levert ook hennepvezels voor deurpanelen van autofabrikanten als BMW, Mercedes en Bugatti.

Omdat hennep uitermate milieuvriendelijk kan worden geteeld – zonder gebruik van pesticiden groeit de plant door zon, wind en water – is deze plant bij uitstek geschikt voor het realiseren van een duurzame toekomst.

Het plastic is licht maar toch heel sterk. Door gebruik te maken van deze zogenoemde Bio-Composieten is het mogelijk om stevige en complexe producten te maken die zowel lichtgewicht als duurzaam zijn.

Voordat de Be.e daadwerkelijk in productie kan worden genomen, moeten er nog enkele laatste stappen in de ontwikkeling van de scooter worden genomen. Een ieder kan bijdragen aan de afronding van de scooter door deel te nemen aan een crowdfunding actie (zie onderaan).

Er is al 23.000 euro opgehaald (30% van het doel) en er kan vanaf 20 euro geïnvesteerd worden.


Video: