Duurzame vliegtuigbrandstof in Zuid-Afrika

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG verbouwt in Zuid-Afrika een tabaksplant waarvan duurzame vliegtuigbrandstof wordt gemaakt: Solaris.

Trefwoorden: #Duurzame vliegtuigbrandstof, #luchtvaartindustrie, #SkyNRG, #tabaksplanten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Boeing - MasterFilms / H. Goussé )

ENGINEERINGNET.NL - In Zuid-Afrika weten ze als geen ander hoe ze tabaksplanten moeten verbouwen.

Maar door grote concurrentie uit omliggende landen en de verminderde populariteit van tabak is er steeds meer werkloosheid, blijft veel grond ongebruikt en kennis onbenut.

“SkyNRG wil de luchtvaartindustrie verduurzamen door het gebruik van groene vliegtuigbrandstof”, legt Hayo de Feijter, van SkyNRG, uit.

“Op dit moment is het bedrijf wereldwijd marktleider en hebben al meer dan 20 luchtvaartmaatschappijen op de duurzame brandstof gevlogen. Een Italiaans bedrijf heeft de tabaksplant Solaris ontwikkeld en bezit het patent.

Van de olie uit de plantenzaden wordt duurzame kerosine gemaakt. In Zuid-Afrika groeiden de tabaksplanten meteen erg goed en zo vielen alle puzzelstukjes op hun plek.”

“Het gaat om een heel nieuw gewas, wat de financiering moeilijk maakte. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hielp ons op weg met de Transitiefaciliteit. Dankzij deze subsidie konden we het project opstarten.”

Met de Transitiefaciliteit ondersteunt het ministerie van Buitenlandse Zaken bedrijven en kennisinstellingen die zaken willen doen in Zuid-Afrika.

De Solaris plant biedt meer dan alleen olie om brandstof te maken. Hayo: “Wanneer de olie uit de zaden wordt geperst, blijft er een zogenaamde perskoek over: een goede basis voor veevoermix.

Gunstig, want Zuid-Afrika importeert deze grondstof nu nog. De overgebleven biomassa wordt gebruikt om biogas te maken. De hele plant is dus nuttig voor de Zuid-Afrikaanse economie.”

Rond het stadje Marble Hall groeit Solaris op de grond van verschillende boeren. In de schuur van een van hen zit het kantoor van SkyNRG.

“We hebben een aantal grote commerciële boeren onder contract, maar willen ook kleinere boeren met minder kennis en middelen bij het project betrekken. Zij krijgen ondersteuning vanuit ons trainingscentrum”, aldus Hayo.

Het project verloopt vlot. Hayo: “Boeing en South African Airways gaan bijvoorbeeld vliegen op ons product.

Ik vind het prachtig dat we met hulp van RVO.nl een project hebben kunnen neerzetten dat straks echt economisch bestaansrecht heeft.

Zo is er in de investering een goede balans tussen ontwikkelingswerk en commercie.”