Nederlandse waterexperts in wereldwijd rampenteam

Er is een speciale faciliteit opgezet, de Dutch Surge Support, om experts uit de Nederlandse watersector snel en efficiënt in te zetten bij wereldwijde waterrampen.

Trefwoorden: #aardbeving, #DSS, #Dutch Surge Support, #minister Ploumen, #overstroming, #tsunami, #waterexperts

Lees verder

Nieuws

( Foto: U.S. Marine Corps - Lance Cpl. Ethan Johnson )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat daarbij om het leveren van noodhulp in de eerste fase na een grote ramp. Zo geven de experts bij een overstroming advies hoe mensen snel in veiligheid gebracht kunnen worden.

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking levert met Dutch Surge Support (DSS) een innovatieve bijdrage aan effectievere en modernere humanitaire hulp: ‘Het is bij een waterramp belangrijk snel in actie te komen om zoveel mogelijk levens te redden.

Nederland heeft enorm veel kennis en expertise op het gebied van water en die willen we wereldwijd inzetten.’

De experts werken bij Nederlandse bedrijven in het watermanagement en kunnen sinds januari worden ingezet. Afgelopen jaar werd er al in VN-verband een Nederlandse waterexpert naar de overstromingen in Servië gestuurd, die adviseerde over droog pompen.

Bij een waterramp is het belangrijk om snel de juiste experts ter plaatse te hebben. Met de Dutch Surge Support kan er direct gehandeld worden na een verzoek van noodhulporganisaties.

Ploumen: ‘Bij een watersnoodramp is er nu één aanspreekpunt om hulp te vragen. Deze snelle aanpak gaat mensenlevens redden. De lijntjes worden korter, de resultaten groter.’

De waterexperts worden ook ingezet bij bijvoorbeeld aardbevingen, waar de drinkwatervoorziening snel weer tot stand gebracht moet worden.

Tijdens hun hulp bij rampen doen de waterexperts ook nieuwe kennis op, waar het Nederlandse bedrijfsleven weer van kan profiteren. Zo legt DSS de link tussen de private sector en noodhulporganisaties.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt hiervoor samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Nederlandse Rode Kruis.

Tot 2017 is ruim 2 miljoen euro uitgetrokken voor de inzet van Nederlandse waterexperts bij noodhulp. Nederland kan nu in alle fases rondom een ramp expertise leveren.

Eerder al werd het Dutch Risk Reduction team opgezet, waarin waterexperts in de wederopbouwfase na rampen plannen ontwikkelen voor zowel de veiligheid als het economische herstel van het gebied.