VIL gaat van start met ’Omni-channel logistiek’

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw geeft samen met 11 bedrijven de kick-off van het project 'Omni-channel logistiek'.

Trefwoorden: #omni-channel, #retail, #verkoop, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek, #webshop

Lees verder

nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Retailers verkopen meer en meer zowel via winkels als webshops.

Zeer vaak zijn in de praktijk e-commerce en winkels echter gescheiden verkoopkanalen met eigen voorraden en afleveropties. Dit moet veranderen om over te gaan op succesvolle omni-channel verkoop.

De meeste retailers verkopen zowel via webshop als via winkels. De consument van vandaag wil de flexibiliteit om te winkelen in het ene kanaal en de aankoop te doen in het andere kanaal.

Klanten willen ze als één geheel: ze verwachten dat de aankoop kan geleverd worden, ook al is deze niet op voorraad in de bezochte winkel of webshop, en de plaats van levering zelf te kunnen aansturen: afhalen in de winkel van aankoop, in een andere winkel, thuislevering, op het werk …

In de praktijk zijn webshops en winkels vaak gescheiden verkoopkanalen met eigen voorraden en afleveropties. De klant aanvaardt geen nee-verkoop meer.

Dus moeten de logistieke ketens van beide verkoopkanalen zoveel mogelijk worden geïntegreerd. Een grote logistieke uitdaging die retailers dwingt hun processen te herzien.

Het VIL wil hen met het nieuwe project 'Omni-channel logistiek' op weg helpen.

Het project zal onderzoeken wat de sleutelcomponenten zijn per sector voor een goed geïntegreerde online en offline logistiek. Nadruk ligt op realisatie in de praktijk.

Omni-channel kan in Vlaanderen wel eens erg belangrijk worden. Door de densiteit van het winkelnetwerk zal de consument sneller kiezen voor combinaties van verkoopkanalen: online bestellen, ophalen in afhaalpunt, retourneren in winkel enzovoort.


Deze elf bedrijven nemen deel aan het project:
Aveve, bpost, Coca-Cola, DCM, Delhaize, Dockx Logistics, Dreamland, Makro, PostNL, Special Fruit en TDL Group.