UA en VUB ontwikkelen snellere manier om software te testen

Software wordt constant vernieuwd waardoor er vaak de tijd niet is om te testen. Bugs zijn het gevolg. Onderzoekers van de UAntwerpen en VUB ontwikkelen een nieuwe aanpak.

Trefwoorden: #amazon software, #ICT, #software bugs, #software testen, #UAntwerpen, #universiteit, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Een bedrijf als Amazon vernieuwt gemiddeld om de 11,6 seconden haar software. Dit om de allernieuwste functionaliteiten snel bij de gebruiker te krijgen.

Internet bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook hebben hun productiecyclus zo opgezet dat de allernieuwste versie van hun software verschillende malen per dag wordt uitgebracht.

"Maar de medaille heeft een keerzijde: software moet uitvoerig getest en geanalyseerd worden om mogelijke fouten in de kiem te smoren, en dat is vaak ontzettend rekenintensief. Door die ultrasnelle cycli is het in de praktijk onmogelijk geworden om alles uitvoerig te testen,” legt Prof. Serge Demeyer van de UAntwerpen, uit.“

Het testen van al die nieuwe software is heel arbeidsintensief en vergt veel tijd. Het is een voortdurend afwegen tussen snelheid en stabiliteit. Vandaar dat er vaak bugs zitten in nieuwe software.

Daar hebben onderzoekers van UAntwerpen en VUB iets op gevonden, namelijk door te focussen op de verschillen tussen versies.

“Vandaag de dag wordt nieuwe software telkens in zijn geheel geanalyseerd en getest, ook al is er eigenlijk niet zoveel gewijzigd sinds de laatste versie”, legt Demeyer uit.

“Wij concentreren ons op de verschillen tussen elke versie, die per definitie natuurlijk veel kleiner zijn. Hierdoor wordt het mogelijk om erg complexe softwareanalyses in een relatief korte tijd te laten ‘lopen’. Resultaat? Betere software, met meer functionaliteit en minder fouten.”

Deze week organiseerden de onderzoekers op de Campus Middelheim van UAntwerpen een evenement, waar professionals uit de brede informaticawereld kennis konden maken met de doorbraak op het vlak van softwareanalyse.