Rotterdamse chemiefabriek ExxonMobil energiezuiniger

De fabriek voor productie van paraxyleen is de eerste gebruiker van innovatieve, gepatenteerde technologie die door ExxonMobil ontwikkeld is.

Trefwoorden: #Botlek-gebied, #chemiefabriek, #energie-efficiëntie, #energiezuinig, #ExxonMobil, #paraxyleen, #Rotterdams

Lees verder

Techniek

( Foto: ExxonMobil )

ENGINEERINGNET.NL - De Rotterdam Aromatics Plant van ExxonMobil Chemical Holland heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen die de milieuprestaties en energie-efficiëntie van de fabriek nog verder verbetert.

De nieuwe installatie zal het jaarlijkse energiegebruik van de fabriek in belangrijke mate verminderen, vergelijkbaar met het energieverbruik van 30.000 Nederlandse huishoudens. Hierdoor zal ook de jaarlijkse CO2-uitstoot aanzienlijk afnemen, vergelijkbaar met ongeveer 23.000 auto's minder op de Nederlandse wegen.

De aromatenfabriek in Rotterdam is de eerste productielocatie waar de gepatenteerde liquid phase isomerization technologie wordt toegepast. Hierbij wordt in het verwerkingsproces een stap overgeslagen waardoor de energie-efficiëntie verbetert.

ExxonMobil verwacht dat de succesvolle opstart van de installatie in Rotterdam zal leiden tot nieuwe licentiekansen over de hele wereld.

De investering volgt op een aantal eerdere investeringen door ExxonMobil in Rotterdam, waaronder in 2006 de installatie voor de productie van laagzwavelige diesel, de capaciteitsuitbreiding in 2009 van de aromatenfabriek en de integratie met de waterstoffabriek van Air Products in 2010.

ExxonMobil Chemical is een van de grootste petrochemische bedrijven ter wereld en de grootste producent van aromaten, waaronder paraxyleen en benzeen. Paraxyleen is de bouwsteen voor de productie van textiel zoals polyester en van verpakkingsmaterialen zoals PET-flessen.

De Rotterdam Aromatics Plant werd in 1964 gebouwd en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een van de grootste aromatenfabrieken ter wereld, met een productiecapaciteit van 1,8 miljoen ton per jaar.

De fabriek is gevestigd op dezelfde locatie als de ExxonMobil-raffinaderij, in het Botlek-gebied.