• 06/03/2015

ERA-NET Smart Grids Plus - Smart Grids Flanders wil helpen

Na de geslaagde infosessie rond de Europese projectoproep voor R&D voorstellen rond smart grids, komt het er nu op aan om tegen 8 april preproposals in te dienen. SGF en IWT helpen U graag.

Trefwoorden: #development, #ERA-NET Smart Grids Plus, #Europese projectoproep, #IWT, #research, #Smart Grids Flanders

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Heidi Lenaerts (directeur SGF): “We hadden gehoopt om een vijftiental geïnteresseerden te bereiken met onze infosessie, maar we mochten 33 aanwezigen verwelkomen.

Een totaalbudget van 40 miljoen euro voor smart grids R&D projecten (Research, Development, Demonstration & Deployment) is dan ook niet niks.

Op eranet-smartgridsplus.eueranet-smartgridsplus.eu is informatie beschikbaar over de focus van de oproep (o.a. het valideren en op grotere schaal herhalen van resultaten van demonstratieprojecten binnen de domeinen Technologie, Marktwerking en Stakeholder/Adoption) en de gewenste kenmerken van projectvoorstellen (o.a. vergelijkende validatie van concepten en technologieën).

Maar de presentaties op onze infosessie (online beschikbaar) maakten het allemaal net iets concreter en scherper.”

Een ERA-NET heeft vijf grote voordelen
Heidi Lenaerts: “Frederik Loeckx, CEO van Triphase, bracht de praktijkervaring. Hij is betrokken bij het ERA-NET Transport – MoreZero en bij een ERA-NET rond KMO’s. Hij is dus goed geplaatst om de voordelen van een ERA-NET op te sommen:

  1. er zijn matchmaking events om internationale partners te vinden (voor het ERA-NET Smart Grids Plus gaat dit door op 12 en 13 maart 2015 in Wenen);
  2. een ERA-NET is laagdrempelig en administratief relatief eenvoudig;
  3. het is een gekende IWT-steunprocedure;
  4. het blijft behapbaar voor een KMO en
  5. er wordt vrij snel over beslist.

Verder gaf Loeckx de praktische tip dat het loont om je internationaal consortium zo samen te stellen dat de lokale regels rond subsidiepercentages (bv. 25%-80% in Vlaanderen vs. 100% in Italië) optimaal kunnen worden ingezet.”

Wie via IWT wil indienen, neemt best eind maart contact op
Bart De Caesemaeker van IWT schetste in zijn presentatie de achtergrond, stakeholders en doelstellingen van het ERA-NET Smart Grids Plus. Hij gaf ook toelichting bij de gewenste projectkarakteristieken en de 2-staps evaluatieprocedure van deze eerste transnationale oproep.

Wie wil indienen via IWT neemt best eind maart 2015 contact op met Bart (bdc@iwt.be). Rond die tijd zouden onderwerp en consortium grotendeels moeten vastliggen. Door de soepele randvoorwaarden van ERA-NET komen ook demonstratieprojecten in aanmerking.

SGF kan helpen om transnationale contacten te leggen
Heidi Lenaerts: “Na de infosessie komt het er nu op aan om vanuit Vlaanderen effectief enkele preproposals in te dienen tegen 8 april. Ik hoop dat het lukt en dat geïnteresseerden de weg vinden naar IWT en SGF voor ondersteuning.

Onlangs was ik in Inverness op een evenement waar het ERA-NET Smart Grids Plus werd voorgesteld, en daar merkte ik toch dat de omkadering in Schotland nog niet zo ver staat als in Vlaanderen.

Smart Grids Flanders heeft goede contacten met verschillende regio’s (o.a. Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Schotland en Letland, waar het recente bezoek van SGF zelfs de nationale krant haalde) en kan dus zeker helpen om contacten te leggen. We gaan ook naar het matchmaking event op 12 en 13 maart in Wenen.

Geef een seintje via info@smartgridsflanders.be als we daar iets voor u kunnen doen.”


Voor meer informatie:
Smart Grids Flanders
Koningsstraat 154-158
B-1000 Brussel
Tel +32 2 229 81 67
info@smartgridsflanders.be - www.smartgridsflanders.be