Recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Met steun van de rijksoverheid investeerden buitenlandse ondernemers vorig jaar een recordbedrag van 3,2 miljard euro in de Nederlandse economie.

Trefwoorden: #economie, #investeringen, #Netherlands Foreign Investment Agency, #NFIA, #Rijksoverheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - In totaal zijn er 187 nieuwe projecten gerealiseerd waaronder hoofdkantoren, productiefaciliteiten en datacentra.

Deze investeringen leverden 6304 extra banen op. Dit blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ): “Onze goed opgeleide beroepsbevolking, digitale infrastructuur van wereldklasse, en de aantrekkende economie werken als een magneet op investeerders. Het is zaak om komende jaren de lat hoog te blijven leggen, zodat ons land aantrekkelijk blijft voor nieuwe bedrijvigheid.”

Minister Kamp is samen met minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) verantwoordelijk voor het werk van de NFIA.

Minister Lilianne Ploumen:“Nederlandse ambassades over de hele wereld zetten zich in om internationale bedrijven naar Nederland te halen. De komende tijd willen we meer internationale startups overtuigen dat Nederland de juiste plek is om te innoveren. Want daar kunnen we nog veel winst halen.”

De NFIA wist door gerichte acquisitie in 2014 aansprekende bedrijven naar Nederland te trekken. Zo heeft boekingssite Expedia het servicecenter in Amsterdam uitgebreid (120 extra banen). Ook vestigde Netflix zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in ons land.

Daarnaast bouwt Google voor 600 miljoen euro een nieuw datacentrum in de Groningse Eemshaven en steekt het Canadese bedrijf Northland Power 1,6 miljard euro in windpark Gemini, 85 kilometer uit de Groningse kust.

In Bergen op Zoom komt een groot distributiecentrum van modegigant American Eagle (100 extra banen). Daarnaast vestigt het Spaanse bedrijf Europastry een bakkerij in Oldenzaal (75 banen).

De Verenigde Staten blijven het land waar de meeste investeringen vandaan komen. Amerikaanse investeerders zijn goed voor 65 projecten en ruim 2.300 banen. China volgt op de tweede plaats met 28 projecten en ruim 500 banen.

Zuid-Koreaanse investeerders timmeren flink aan de weg met 15 projecten en 165 banen. Ook India heeft een behoorlijk aandeel met 10 projecten die leiden tot 225 banen. In 2013 bedroegen de buitenlandse investeringen nog 1,7 miljard euro. Dat jaar was dankzij enkele grote projecten wel een topjaar qua aantal nieuwe banen: liefst 8.500. In 2012 waren buitenlandse investeringen goed voor ruim 5.000 banen.

Tot 2020 gaan de NFIA en haar regionale partners onder de nieuwe noemer ‘Invest in Holland’, meer nadruk leggen op het aantrekken van bedrijven uit met name de topsectoren Chemie, Agrifood, High Tech, Life Sciences & Health en ICT.

Naast de blijvende focus op grote investeerders uit de VS en Japan, zet de NFIA vol in op China en India. Bovendien gaan de NFIA en het postennetwerk van BZ samen optrekken met StartupDelta, het initiatief van EZ dat wordt geleid door Neelie Kroes.

Zij zullen zich met name richten op kansrijke landen zoals de VS, het VK en Israël.