(Ultra) zuiver water wordt ’big business’

De Colruyt Group Fine Food Meat kan 60% van het gezuiverde afvalwater opnieuw in de productie aanwenden. De Watergroep bouwde op de site een systeem voor ultrafiltratie en omgekeerde osmose.

Trefwoorden: #afvalwaterzuivering, #Colruyt, #Colruyt Group Fine Food Meat, #De Watergroep, #omgekeerde osmose, #ultrafiltratie, #Vlevico, #waterzuivering

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - In 1982 besloot Colruyt Group om een dochteronderneming op te richten die zich specifiek op het vleesgamma zou richten.

Bedoeling was karkassen te versnijden tot op consumentenniveau, charcuterie te maken en/of te slicen en bereide gerechten te maken. Colruyt Group Fine Food Meat werd één van de succesverhalen binnen de groep. Al in 2000, en ook nog eens in 2008, werd de uitvalsbasis in Halle uitgebreid.

In november dit jaar is gestart met de bouw van een tweede productiefaciliteit op dezelfde site. Op deze locatie bevond zich een distributiecentrum dat kon worden afgebroken omdat Colruyt Group bezig is met de opstart van een groter in Ollignies.

De nieuwe fabriek zal 20.000 m² groot zijn en zich vanaf het voorjaar 2016 uitsluitend op de fabricatie/slicing van vleeswaren, bereide gerechten en salades toeleggen. De rest van de activiteiten blijft in het oorspronkelijke gebouw.

Water zuiveren met buur
Het versnijden van vlees en de productie van charcuterie en bereide maaltijden is een activiteit die veel water vereist, en dan voornamelijk voor het reinigen van de machines. Het bedrijf produceert dan ook heel wat afvalwater: zo’n 135.000 m³ per jaar.

Vandaar dat al in 2000 een afvalwaterzuiveringsinstallatie werd gebouwd. Het afvalwater doorloopt in deze installatie verschillende behandelingsstappen, waaronder beluchting, denitrificatie en nabezinking, waarna het volgens de opgelegde lozingsnormen in de riolering wordt geloosd.

Speciaal is wel dat deze investering samen met buur Mondelez gebeurde. Directeur Stefan Goethaert: «Aangezien de waterzuiveringsinstallatie zich op het grondgebied tussen de beide bedrijven bevindt, was dit een logische en economisch rendabele oplossing.

Bovendien zijn beide afvalstromen compatibel voor een goede zuivering». Daarnaast was het ook de bedoeling om het gezuiverde water opnieuw in de productie aan te wenden. Na een grondige marktanalyse ging de groep in zee met De Watergroep.

Dries Van Ertvelde, Projectingenieur van Colruyt Group: «Het maken van drinkbaar water is een proces dat we liever in handen van experts laten. De formule van De Watergroep leek ons uitermate interessant.

Want met beperkte eigen investeringen kunnen we toch onze ecologische voetafdruk aanzienlijk reduceren. Belangrijk is ook dat we zekerheid over de wateraanvoer hebben.

Tevens wordt onze waterkost beter beheersbaar aangezien we met De Watergroep een afnamecontract van tien jaar met een vast tarief hebben afgesloten.

Financieel gezien is het voornaamste voordeel dat de lozingskosten afnemen».

Ultrafiltratie en omgekeerde osmose
De Watergroep, het 'grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen' - nam de realisatie van het hele project voor zijn rekening, weliswaar in nauwe samenwerking met Colruyt Group Fine Food Meat: de voorafgaande studie, de investering en de uitbating/onderhoud van het systeem om het gezuiverde water in drinkwater om te zetten.

In een gebouw van 150 m² dat net naast de waterzuiveringsinstallatie werd neergepoot, kwam een ultrafiltratie- en een omgekeerde osmosesysteem.

Ortwin Deroo, architect-senior projectmanager business unit Industrie & Services van De Watergroep: «De ultrafiltratie verwijdert via holle membranen alle zwevende stoffen, alsook het merendeel van de bacteriën en virussen.

De omgekeerde osmose haalt vervolgens bijkomend de opgeloste zouten, metalen, proteïnen en andere organische verbindingen uit het water. Dat wordt vervolgens in een buffertank opgeslagen en met 40% stadswater vermengd.

Deze stap is enerzijds nodig om het tekort aan benodigd water op te vangen, want Colruyt Group Fine Food Meat wordt nu uitsluitend vanuit deze tank bevoorraad.

Anderzijds was het ook noodzakelijk om een resthardheid van 7°F te krijgen, want na de behandeling is die zo goed als 0°F. De omgekeerde osmose verwijdert immers bijna alle mineralen uit het water.

Vlevico heeft echter een resthardheid nodig omdat volledig gedemineraliseerd water de installaties kan aantasten. In de tank gebeurt trouwens nog een nadesinfectie door middel van het doseren van chloor.

Het water verblijft trouwens maar enkele uren in de buffer, want Colruyt Group Fine Food Meat heeft dagelijks 500 m³ nodig».

60% gerecupereerd
In concreto wordt zo’n 60% van het afvalwater (ongeveer 80.000 m³ per jaar) gerecupereerd. Een deel moet immers noodgedwongen worden geloosd omdat er in het weekend geen productieactiviteit is en de afvalwaterzuivering best zo continu mogelijk wordt gedaan.

Daarnaast gaat er nog een gedeelte verloren in het proces na de afvalwaterzuivering. Dries Van Ertvelde: «Zo’n 35 % bevat de vuilvracht die wij uit het afvalwater halen en wordt nog in de riolering geloosd.

Daarnaast wordt ongeveer 3% van het ultrafiltraat gebruikt om de ultrafiltratiemembranen te spoelen. Dit gaat dan terug naar de het afvalwaterzuiveringsstation om vervolgens opnieuw door ons te worden behandeld».

Voor dit project waren geen aanpassingen aan de bestaande waterzuiveringsinstallatie vereist: de uitgang werd via de overstort van de nabezinker via een leiding gewoon aan de drinkwaterproductie gekoppeld.

Wanneer Colruyt Group Fine Food Meat zijn tweede fabriek bouwt, zal er natuurlijk meer afvalwater worden geproduceerd. Stefan Goethaert: «Het is niet de bedoeling om onze capaciteit meteen op te drijven, maar we gaan er toch wel van uit dat het waterverbruik, en dus ook de hoeveelheid afvalwater, tegen 2025 met 50% zal toenemen.

In principe heeft het bestaande afvalwaterzuiveringsstation voldoende capaciteit om dit op te vangen. Maar de drinkwaterproductie zou in dat geval wel moeten worden uitgebreid».

Ortwin Deroo: «Op zich is dat geen probleem: in het technisch en bouwkundig concept is rekening gehouden met een capaciteitsverdubbeling op termijn. Dit probleem zal zich echter pas over enkele jaren stellen, want we concipiëren de installaties altijd op zo’n manier dat 20% extra capaciteit kan worden ingevuld».

Tenslotte nog dit: het drinkwater wordt uitsluitend door Colruyt Group Fine Food Meat gebruikt. Stefan Goethaert: «Het zou onlogisch geweest zijn om Mondelez bij dit project te betrekken, aangezien er minder drinkwater wordt geproduceerd dan wij zelf nodig hebben.

Maar onze buren profiteren wel mee van deze oplossing aangezien de lozingskosten zijn gereduceerd...».


(foto's: Colruyt Group Fine Food Meat)
door Els Jonckheere, Engineeringnet