KUL-chemici ontdekken nieuwe recyclagemethode voor lampen

Chemici van de KU Leuven hebben een nieuwe methode ontwikkeld om uit ingezamelde tl- en spaarlampen de metalen europium en yttrium te recycleren.

Trefwoorden: #chemici, #chemie, #europium, #ionische vloeitstof, #KUL, #KU Leuven, #metalen, #recyclage, #rode fosfor, #spaarlamp, #TL-lamp, #yttrium

Lees verder

research

( Foto: Image courtesy of [basketman] at FreeDigitalPhotos.net )

ENGINEERINGNET.BE - In deze nieuwe methode wordt een ionische vloeistof gebruikt, die heel wat voordelen heeft tegenover de klassieke oplosmiddelen.

De ionische vloeistof lost enkel de metalen op en is zelf herbruikbaar. De metalen zijn ook meteen bruikbaar in nieuwe lampen.

Voor heel wat moderne elektronica en schone technologieën wordt gebruik gemaakt van zeldzame aarden, een groep metalen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn die elementen niet echt zeldzaam.

Ze zijn wel moeilijk te ontginnen en te zuiveren. Omdat de meeste mijnen zich in China bevinden, is de bevoorrading bovendien onderhevig aan geopolitieke spanningen.

Er bestaat wereldwijd dan ook interesse om zeldzame aarden te recycleren uit afvalstromen in plaats van ze te ontginnen.

Twee van die zeldzame aarden, europium en yttrium, worden gebruikt in rode lampfosfor. Dat is een vaste stof die ultraviolet licht omzet naar rood licht. Ze wordt bijvoorbeeld al meer dan veertig jaar gebruikt in kleurenschermen voor tv-apparaten en in de buizen van fluorescentielampen.

Professor Koen Binnemans, KU Leuven: “Omdat ze zeer moeilijk te vervangen is door verbindingen zonder zeldzame aarden, loont het de moeite om te kijken of de rode fosfor uit die lampen kan worden gerecupereerd. Omdat het recupereren van europium en yttrium met de klassieke solventen technisch complex was, werd het poeder dat de twee zeldzame aarden bevat meestal niet hergebruikt.”

Voor dat laatste probleem vonden de Leuvense chemici een oplossing. In plaats van een zuur werd een ionische vloeistof als solvent gebruikt. Dit is een organisch oplosmiddel dat volledig bestaat uit ionen of elektrisch geladen deeltjes. Het verdampt niet, is niet brandbaar en het werkt heel selectief.

De onderzoekers hebben de ionische vloeistof zo gemaakt, dat het enkel de rode lampfosfor oplost. Het europium en yttrium dat ermee gerecupereerd wordt, kan onmiddellijk opnieuw gebruikt worden.

Bovendien is de ionische vloeistof zelf ook herbruikbaar, waardoor het zowel technisch als ecologisch een interessant alternatief vormt voor de klassieke oplosmiddelen.


(bron: KU Leuven)