TU/e en Chinese universiteit starten Chinees R&D-center

Nieuw R&D-center in China gaat prototypes maken van Eindhovense vindingen: zelfreinigende zonnepanelen, ramen als airconditioning en een tabletscherm dat je kunt voelen.

Trefwoorden: #DRIM, #Laboratory for Device Integrated Responsive Materials, #R&D-center, #Responsive Materials, #South China Normal University, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

Nieuws

( Foto: ICMS Animation Studio TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.NL - Dit zijn toepassingen die je kan verwachten uit de samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de South China Normal University (SCNU).

Onderzoeksgroepen van deze universiteiten slaan de handen ineen voor het nieuwe Laboratory for Device Integrated Responsive Materials (DIRM) wat op donderdag 12 maart officieel wordt geopend in Guanghzou, China.

Er zullen zo’n vijfendertig onderzoekers tewerkgesteld worden.

Het DIRM-lab heeft als doel om Eindhovens wetenschappelijk onderzoek op het gebied van functionele polymere materialen, zogenaamde ‘responsive materials’, een stap verder te brengen dan alleen een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift of een patent.

Het gaat om materialen die van functie veranderen onder invloed van bijvoorbeeld licht of temperatuur. Het DIRM-lab gaat met deze materialen toepassingen ontwikkelen.

Dick Broer, hoogleraar aan de TU/e en wetenschappelijk directeur van het nieuwe instituut: “Het is makkelijker om investeerders en bedrijven te overtuigen met een werkend prototype dan alleen een idee dat op papier lijkt te werken. We werken toe naar een product dat in de winkels ligt.”


Enkele onderzoeksprojecten die binnen DIRM verder ontwikkeld worden tot een werkend prototype:

  • Zelfreinigende zonnepanelen
  • Ramen als airconditioning
  • een voelbaar toetsenbord op touchscreens

Op de foto:
Een impressie van een zelfreinigende zonnecel. Het oppervlak is een ‘responsive material’ dat een heel klein beetje beweegt. Daardoor rollen zandkorrels ervan af en is reinigen niet nodig.