NLR wint JEC innovation Award 2015 met composieten laadschep

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium leidt een consortium dat een laadschep voor een shovel heeft ontwikkeld die door capaciteitsverhoging en gewichtsvermindering deze prijs won.

Trefwoorden: #ABO Composites, #Gurit, #Heavy Machinery, #ICO, #JEC Europe Exhibition, #JEC Innovation Awards, #Kuiken, #Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, #NLR

Lees verder

nieuws

( Foto: CompoWorld )

ENGINEERINGNET.NL - De JEC Innovation Awards worden jaarlijks uitgereikt op de JEC Europe Exhibition, de grootste vakbeurs rond composietmaterialen van Europa.

In de categorie 'Heavy Machinery' heeft het consortium de prijs gewonnen met een hybride oplossing door toepassing van composieten. Het consortium bestaat uit NLR, VABO Composites, ICO, Kuiken en Gurit. Door de verschillende disciplines van de betrokken partijen samen te voegen, is dit project geslaagd.

De toepassing van composieten is vooral voorbehouden aan high-tech-branches als de luchtvaartindustrie, reden waarom het NLR op dit vlak een uitgebreide expertise heeft opgebouwd. Nu de productietechnologieën en de grondstoffen beter bekend zijn, komen andere toepassingen beschikbaar.

Daarom verzochten Kuiken, VABO en het Instituut voor Composiet Ontwikkeling (ICO) het NLR om een stalen laadschep te vervangen door een exemplaar met composiet. Dit verzoek vloeide onder meer voort uit CompoWorld, een non-profit stichting en is een publiek private samenwerkingsverband dat mede mogelijk is gemaakt met de Zuiderzeelijn gelden.

In 2014 wezen testen met een prototype uit dat een shovel van dergelijk materiaal inderdaad grote economische voordelen kan hebben. Allereerst werd, door middel van rekstrookjes, vastgesteld welke krachten op de laadschep worden uitgeoefend bij zwaar werk.

Het NLR kon deze gegevens omzetten naar een pakket van eisen waaraan composieten moesten voldoen om een vergelijkbare laadschep van composiet te produceren.

Daarbij kwamen materiaalkarakteristieken aan bod (zoals bestendigheid tegen slijtage en elasticiteit) en economische overwegingen wat betreft productiekosten.

Zo moest een keuze worden gemaakt over de meest economische methode waarmee vezels en hars, de twee hoofdbestanddelen van alle composieten, zijn samen te voegen.

Er zijn twee verschillende prototypen laadscheppen gemaakt waarvan één type is gebouwd op het NLR in Marknesse en de andere bij VABO in Emmeloord. Testen met de nieuwe laadschep toonden aan dat shovels grotere volumes van grond en zand konden verzetten, dan die uitgerust met de conventionele stalen bak.

Gebruikers van deze laadschep kunnen dus met minder shovels toe om eenzelfde hoeveelheid werk te verrichten dan wanneer ze met stalen laadbakken waren uitgerust. De aanzienlijke gewichtsbesparing (tot 35% van het netto gewicht van de schep) zorgt ook voor brandstofbesparing.

Later in dit jaar zal de productie van de hybride laadschep bij VABO Composites opgestart worden.