Bouw grootste on-shore windmolenpark gestart

Gisteren werd op de Linkerscheldeoever van de haven van Antwerpen het startschot gegeven voor de bouw van het grootste Belgische on-shore windmolenpark.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Haven van Antwerpen, #Linkeroever, #on-shore windpark, #Port of Antwerp, #Siemens, #Wind aan de stroom, #windenergie, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - In een eerste fase zullen 15 windturbines geplaatst worden, voldoende om 35.000 Vlaamse gezinnen van groene stroom te voorzien.

Op termijn is er de ambitie om 40 tot 50 turbines te realiseren. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom, de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver en de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel hebben symbolisch deze duurzame investering op gang geblazen.

Tegen eind oktober zouden de eerste 15 turbines opgeleverd moeten worden.

In september 2011 beslisten het Havenbedrijf en Maatschappij Linkerscheldeoever om in zee te gaan met de tijdelijke handelsvereniging Groene Haven Antwerpen voor de realisatie van een grootschalig windmolenpark op de Linkerscheldeoever.

In juni 2013 kreeg de NV Wind aan de Stroom, de publieke projectvennootschap die werd opgericht voor windontwikkeling op de Linkerscheldeoever, de eerste vergunningen voor de bouw van windturbines.

In juni 2014 volgde de toewijzing aan Siemens Wind Power voor de eigenlijke bouw van de turbines.

Eind 2014 werd gestart met het bouwen van de funderingen voor de eerste turbines, begin 2015 werden de eerste componenten voor de fundering geleverd.

Aan de bouw van de eerste 15 turbines hangt een prijskaartje van 70 miljoen euro.


Op de foto:
Startschot gegeven door Marc Van de Vijver, Björn Verhoeven, Annemie Turtelboom en Marc Van Peel.