Onderzoekers UGent winnen prestigieuze prijs in beeldherkenning

De onderzoeksgroep Reservoir Lab van de Gentse faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur heeft in de VS een prestigieuze wedstrijd in beeldherkenning gewonnen.

Trefwoorden: #beeldherkenning, #faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, #National Data Science Bowl, #research, #Reservoir Lab, #UGent, #universiteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent - Pieter Buteneers )

ENGINEERINGNET.BE - De National Data Science Bowl hoofdprijs van 100.000 dollar uitgeloofd door Oregon State University gaat naar 7 UGent-ingenieurs van de onderzoeksgroep Reservoir Lab.

Drie maanden geleden schreef de Amerikaanse Universiteit een wedstrijd uit om de toestand van de oceanen te analyseren. Van meer dan duizend teams wereldwijd slaagde het Gentse team er als beste in om waterorganismen zoals plankton van elkaar te onderscheiden. Zo haalden ze de hoofdprijs van 100.000 dollar binnen.

Om de duizenden foto's te verwerken ontwikkelde het team een artificiële intelligentie die zichzelf met voorbeelden aanleert hoe iedere soort eruitziet. Het team gebruikte een techniek die gebaseerd is op neurale netwerken om de afbeeldingen te herkennen, net zoals onze hersenen dat doen.

"Onze aanpak was niet uniek, maar door alle recente ontwikkelingen in het domein samen te brengen, konden we de competitie de loef afsteken." aldus teamlid Pieter Buteneers.

"We zijn blij dat het harde werk geloond heeft. Niet enkel omwille van de erkenning voor ons werk, maar ook voor de bijdrage die we hebben kunnen leveren voor het milieu." De techniek zal nu door het Hatfield Marine Science Center gebruikt worden om het leven in de oceaan op te volgen en de verandering ervan door klimaatopwarming in kaart te brengen.

Het team van zeven ingenieurs is intussen aan een nieuwe uitdaging begonnen: "We willen dezelfde techniek nu inzetten voor het automatisch vertalen van gebarentaal bij doven."