Wereldprimeur: eerste oogst aardbeien geteeld met aardwarmte

De kas van aardbeienteler Kalter Aardbeien wordt sinds kort verwarmd door aardwarmte uit het project Koekoekspolder te Overijssel, zodat er geen fossiele brandstof meer nodig is.

Trefwoorden: #aardbeien, #aardbeienkwekerij, #aardbeienteler, #aardwarmte, #boerderijwinkel, #Kalter Aardbeien, #tuinbouwbedrijven, #tuinbouwgebied Koekoekspolder

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - In het tuinbouwgebied Koekoekspolder bij IJsselmuiden is sinds 2012 een aardwarmtebron in gebruik, die nu aan vijf tuinbouwbedrijven warmte levert, waaronder aan LUMA zaden, tuinderij gebroeders Vahl en kwekerij Voorhof.

Kalter Aardbeien in IJsselmuiden verwarmt sinds december 2014 de aardbeienkwekerij en boerderijwinkel met aardwarmte. De eerste op duurzame aardwarmte geteelde aardbei ter wereld werd onlangs geoogst door gedeputeerde van de provincie Overijssel, Eddy van Hijum.

Radboud Vorage is beheerder van de aardwarmtebron. Het aardwarmteproject Koekoekspolder levert nu aan ongeveer 23,5 hectare tuinbouwkas warmte. Per jaar kan dat tot een besparing leiden van ongeveer 4,5 miljoen kuub aardgas.

Het project past binnen de doelstellingen van het programma Nieuwe Energie van de Provincie Overijssel en de ontwikkelingsvisie van Gemeente Kampen voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. Provincie Overijssel en gemeente Kampen ondersteunen het project met een lening en met kennis over duurzame ontwikkeling.

Bij de aanleg van de aardwarmtebron in de Koekoekspolder is gebruikt gemaakt van de regeling 'Risico’s dekken voor aardwarmte'. Deze regeling verzekert de financiële risico's van misboring bij een aardwarmteproject.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze regeling voor aardwarmte uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.