Smart Logistics Limburg biedt bedrijven wetenschappelijke ondersteuning

Het platform Smart Logistics Limburg, een initiatief van POM Limburg, UHasselt en Hogeschool PXL, biedt intensieve wetenschappelijke en technische ondersteuning op vlak van logistiek.

Trefwoorden: #Hogeschool PXL, #innovatie logistiek, #logistiek, #logistiek limburg, #Logistiek Platform Limburg, #LPL, #POM Limburg, #Smart Logistics Limburg, #UHasselt

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De Limburgse logistieke sector is goed voor een totale bruto toegevoegde waarde van een miljard euro.

In de top tien van de grootste Limburgse bedrijven staan maar liefst vier logistieke ondernemingen. Volgens een rapport van het Amerikaanse Cushman & Wakefield bevindt Limburg zich zelfs in de Europese top drie van logistieke hotspots. Maar er is grote concurrentie.

Het Logistiek Platform Limburg (LPL)/POM Limburg, de UHasselt en Hogeschool PXL hebben op 24 maart ‘Smart Logistics Limburg’ (SLL) gelanceerd. In dit virtueel platform bundelen de drie partners niet enkel hun kennis en expertise op het vlak van logistiek, maar bieden ze bedrijven ook structurele wetenschappelijke en technische ondersteuning.

SLL wil de logistiek in Limburg extra impulsen voor innovatie geven en focust in eerste instantie op innovatie in drie domeinen: logistieke systemen, transport-flow en risicoanalyse.

Op deze terreinen beschikken de Limburgse kenniscentra al over unieke onderzoeksexpertise.

Naast deze bundeling van kennis, trekken de verschillende partners ook actief naar alle Limburgse bedrijven met logistieke activiteiten.

Zo moeten SLL-business developers onder meer de problemen en uitdagingen in de markt detecteren, hindernissen voor de opstart van innovatietrajecten helpen wegnemen, bedrijven in contact brengen met de juiste onderzoeker(s) en hen de weg wijzen in het kluwen van (inter)nationale financieringskanalen.

“Verschillende jaren al beschouwt het provinciale beleid de logistieke sector terecht als een speerpuntsector voor de Limburgse economie”, aldus Marc Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg.

“Om het concurrentievermogen van de logistieke sector in Limburg nog te versterken, is het nodig dat bedrijven, kennisinstellingen en overheid maximaal de krachten bundelen.”

“Deze samenwerking is een positief signaal. De logistieke knowhow in onze provincie wordt nog vaak onderschat. Binnen Hogeschool PXL werken de opleiding logistiek management en de expertisecel PXL-Log-IC nauw samen met het werkveld.

Door samenwerking en netwerking kunnen we creatieve oplossingen vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen”, aldus Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL.