Opening fonkelnieuwe pilootgieterij in Zwijnaarde

Sirris heeft in Zwijnaarde een fonkelnieuwe pilootgieterij geopend. De investering hiervoor bedraagt 550.000 euro en kon gerealiseerd worden in samenwerking met OCAS en CRM.

Trefwoorden: #Agoria, #CRM, #gieterij, #investering, #legeringsontwikkeling, #luchtgietovens, #OCAS, #pilootgieterij, #procesoptimalisatie, #Sirris

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot YouTube - Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - De installatie zal gebruikt worden door gieterijen en afnemers om aan te leren first time right gietproducten te bekomen en nieuwe gespecialiseerde gietlegeringen uit te testen.

In ons land wordt er jaarlijks 140.000 ton gietwerk per jaar geproduceerd waarvan de helft voor export. Er werken bijna 3000 mensen en is goed voor een totale omzet van 420 miljoen euro. De wereldwijde vraag naar gietwerk zal in de komende jaren fors toenemen.

Sirris en Agoria willen de Belgische gieterijen ondersteunen in hun uitgroei naar gieterijen van de toekomst en internationalisering.

Wat is een gieterij eigenlijk? Het gaat om bedrijven die met smeltovens en gietvormen metalen onderdelen produceren, op maat. Het kan gaan om kleine onderdelen voor auto’s en bouwproducten, maar evengoed enorme grote onderdelen van windmolens op zee.

Ook zijn ze gespecialiseerd in precisiestukken voor de elektronische en medische sector. Zo speelt deze sector als toeleverancier een strategische rol in het economisch weefsel.

Agoria en Sirris verlenen steun aan deze sector en zijn afnemers via allerlei initiatieven. Op technologisch vlak is er nu de investering in 2 nieuwe luchtgietovens rond legeringsontwikkeling en procesoptimalisatie.

Hybride gietlegeringen, 3D print-technologie voor beperkte en complexe series, topologie-optimalisatie en functie-integratie (smart castings) zijn enkele van de thema’s waarrond de experts van Sirris de komende maanden aan de slag gaan.


De sector heeft de kampen met een aantal problemen:

  • De gieterijsector heeft het moeilijk om nieuwe jonge medewerkers aan te trekken.
  • De milieuverplichtingen die de verschillende overheden opleggen, wegen zwaar en verhogen de kosten.
  • De productiviteit stijgt, maar de rendabiliteit is fors gedaald sinds de crisis door de hoge druk op de prijzen.