15 miljoen euro voor slimme, efficiënte en duurzame logistiek

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt dit geld beschikbaar voor onderzoek naar innovaties binnen het TKI Logistiek en naar de uitvoering van logistieke pilots door Connekt.

Trefwoorden: #Connekt, #infrastructuur, #logistiek, #Mapping the Future of Logistics, #milieu, #ministerie van Infrastructuur en Milieu, #TKI Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nick Saltmarsh - flickr.com )

ENGINEERINGNET.NL - Dat is bekend geworden tijdens het congres 'Mapping the Future of Logistics' in Rotterdam.

Met name de verwachtingen voor het goederenvervoer zijn buitengewoon positief, mede dankzij de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. De overslagcapaciteit wordt ruim verdubbeld.

Naast de extra 15 miljoen euro die onder regie komt van het Topteam Logistiek, is inmiddels gestart met de vereenvoudiging van wet- en regelgeving en wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur en bereikbaarheid.

Ook is er aandacht voor slimme oplossingen om de goederenstromen nog duurzamer en efficiënter af te handelen. Dit betreft onder meer de inrichting van corridors richting het achterland, synchromodaal transport en snel en papierloos vervoer via digitalisering.

Het ministerie zet daarmee de lijn voort om niet slechts te kijken naar meer infrastructuur, maar ook te investeren in innovatieve oplossingen in de logistiek.

De extra bijdrage van het ministerie van IenM stelt het TKI Logistiek en Connekt in staat om het aantal onderzoeksprojecten en pilots op het gebied van duurzame en innovatieve logistiek uit te breiden. Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector Logistiek, kondigde een verder samengaan van het TKI Logistiek en Dinalog aan.

De besturen van de organisaties (met daarin Dinalog, NWO en TNO) gaan vanaf deze zomer door als TKI Dinalog met ministeries van EZ en IenM als publieke financiers. Het TKI Dinalog heeft nu al een stevige portefeuille met 50 projecten waar aan gewerkt wordt of gaat worden.

Mapping the Future of Logistics is het eerste jaarcongres voor en door de Topsector Logistiek. Het congres is gehouden op 1 april in De Doelen van Rotterdam en is georganiseerd door Connekt, Dinalog, NWO en TNO.

Meer dan 900 deelnemers waren aanwezig in de Doelen. Ruim de helft daarvan was afkomstig uit het mkb, grootbedrijf en multinationals.

De overige deelnemers waren verdeeld over overheid, onderzoeks- en kennisinstellingen en brancheorganisaties.