UgenTec haalt ruim 1 miljoen euro kapitaal op

De Belgische start-up UgenTec, dat labosoftware ontwikkelt, haalt 1 miljoen euro durfkapitaal op bij een kleine groep Belgische investeerders.

Trefwoorden: #Bryo, #Deloitte, #DNA analyse, #durfkapitaal, #EIT-ICT labs, #FastFinder, #Health Accelerator-coachingtraject, #iMinds, #incubator, #investeren, #IWT, #UgenTec

Lees verder

Nieuws

( Foto: UgenTec - Tom Martens en Wouter Uten )

ENGINEERINGNET.BE - UgenTecs ‘FastFinder’ automatiseert DNA-analyses en kan zo luchtweginfecties, soa’s en verschillende types kanker opsporen.

Voor dergelijke analyses moeten laboranten normaal gezien ongeveer anderhalf uur manueel curves interpreteren om de diagnose te bepalen. Het FastFinder platform heeft voor de analyse een drietal minuten nodig.

Het wordt vandaag succesvol gebruikt door enkele laboratoria in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Dit jaar zullen in totaal vijftig andere laboratoria in Europa FastFinder in gebruik nemen.

Op korte termijn wil de onderneming pan-Europees uitbreiden, om over anderhalf jaar FastFinder ook op de Amerikaanse markt te commercialiseren. Hiertoe moest ze wel het certificaat van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) behalen.

Daarom zal UgenTec eerst zijn interne processen verder op punt stellen volgens de Amerikaanse eisen. Daarnaast wil de start-up de toepassing ook met nieuwe functies uitbreiden. Hiertoe zal ze extra .NET-ontwikkelaars aanwerven.

Daarnaast is het de bedoeling om eveneens enkele biotechnici aan te trekken, waardoor het personeelsbestand op korte termijn wordt verdubbeld naar vijftien medewerkers.

Eerder volgde UgenTec het Health Accelerator-coachingtraject van Microsoft Innovation Center Vlaanderen en kreeg het ondersteuning van de incubatoren iMinds, Bryo, EIT-ICT labs, Deloitte en het Limburgse innovatiecentrum van IWT.

Nu heeft de start-up dus ook één miljoen euro durfkapitaal bij een kleine groep Belgische investeerders opgehaald. Het IWT voegt daar 250.000 euro extra onderzoeksmiddelen aan toe. En de Limburgse investeringsmaatschappij LRM steunt het project met een lening van 100.000 euro.


Over UgenTec
UgenTec werd in april 2014 opgericht door Wouter Uten en Tom Martens. Uten ontwikkelde FastFinder na zijn stage in een Nederlands biotechnologiebedrijf. Dat werd UgenTecs eerste klant.

UgenTec stelt momenteel acht personen te werk op de Corda Campus, een cluster van technologiebedrijven in Hasselt.