Nieuwe scheepsbeladingsinstallatie in haven van Stein geopend

In de haven van Stein werd een nieuwe barge loader in gebruik genomen. Het gaat hier om een beladingsinstallatie voor binnenvaartschepen die kunstmest vervoeren.

Trefwoorden: #barge loader, #beladingsinstallatie, #Chemelot, #DSM Fibre Intermediates, #kunstmest, #OCI Nitrogen, #schepen laden, #Wessem Port Services

Lees verder

Nieuws

( Foto: OCI Nitrogen )

ENGINEERINGNET.NL - Opvallend aan de beladingsinstallatie is de overkapping die gemaakt werd boven het Juliana kanaal, waardoor schepen onder alle weertypes beladen kunnen worden.

Dit logistieke concept werd gerealiseerd door een samenwerking tussen Wessem Port Services, OCI Nitrogen en DSM Fibre Intermediates. In 2012 werd eerder al een vergelijkbare barge loader gebouwd.

Kunstmest dat op Chemelot in Geleen wordt geproduceerd, wordt via een verladingscarrousel per truck naar Stein vervoerd.

Deze moderne trucks vervangen de oudere techniek van de dieseltrein die voorheen werd ingezet. Het totale logistieke concept is milieuvriendelijker voor de omgeving, efficiënter en kent minder verspilling van het product.

De overkapping steekt maar liefst 16 meter over het kanaal over een breedte van 30 meter. De constructie is gemaakt van hout en roestvrijstaal, enerzijds om corrosie tegen te gaan, anderzijds om radarstoringen voor de binnenvaart te voorkomen.

Door middel van deze innovatieve scheepsbeladingsinstallatie en de grote overkapping kunnen zowel grote als kleinere schepen beladen worden.

Bedoeling is om dagelijks zo’n 2.500 ton kunstmest op verantwoorde en milieuvriendelijke wijze verschepen.

Het project heeft een voorbereidingstijd gekend van zo’n 2 jaar en een bouwperiode van 8 maanden.