Goederenoverslag Haven van Gent licht gestegen in eerste kwartaal

De Gentse haven boekte in het eerste kwartaal van 2015 een totale goederenoverslag van 11,8 miljoen ton. Deze lichte stijging is vooral te danken aan de overslag via zeevaart.

Trefwoorden: #bouwmaterialen, #chemische producten, #ertsen, #goederenoverslag, #Haven van Gent, #meststoffen, #metaalresiduen, #ruwe mineralen, #scheepvaart, #Vaste minerale brandstoffen, #zeevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven van Gent )

ENGINEERINGNET.BE - De goederenoverslag via zeevaart zit nog steeds in de lift en zorgt voor degelijke kwartaalcijfers.

Met een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 11,8 miljoen ton noteerde Gent 161.000 ton meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, of een stijging van 1,4%.

In het eerste kwartaal registreert de goederenoverslag via zeevaart met een totaal van 6,7 miljoen ton een stijging van 5,6% in vergelijking met dezelfde periode in 2014.

Op twee jaar tijd is deze goederenoverslag via zeevaart met ruim 11% gestegen. Voor zeevaart tekent Gent gedurende de eerste drie maanden een maandgemiddelde op van 2,2 miljoen ton. Dat is 100.000 ton meer gemiddeld dan in dezelfde periode vorig jaar.

De binnenvaart boekt 5,1 miljoen ton goederenoverslag. Dit is een daling van 200.000 ton of -3,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.

Bij de goederenoverslag via zeevaart behoren ertsen en metaalresiduen, meststoffen en chemische producten tot de stijgers. Vaste minerale brandstoffen, ruwe mineralen en bouwmaterialen gaan erop achteruit.

Voor de binnenvaart doen vaste minerale brandstoffen en vooral ook chemische producten het goed. Voedingsproducten en veevoeder, en petroleumproducten kennen een daling.