Nieuw onderzoekscentrum naar poreuze materialen

De TU Eindhoven en de Universiteit Utrecht starten samen een onderzoekscentrum gericht op poreuze materialen, met de naam Darcy Center.

Trefwoorden: #Darcy Center, #onderzoekscentrum, #poreuze materialen, #TU Eindhoven, #Universiteit Utrecht, #warmtebatterij

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - De twee universiteiten zijn allebei sterk op dit gebied en verwachten door de krachtenbundeling een nog sterkere landelijke en internationale positie te krijgen.

Betere kennis van poreuze materialen is van groot belang voor veel toepassingen, zoals winning van gas en olie, bouwmaterialen, energieopslag en watermanagement.

Bij de krachtenbundeling zijn in totaal twintig onderzoeksgroepen betrokken, twaalf van de TU Eindhoven en acht van de Universiteit Utrecht. De universiteiten gaan investeren in gezamenlijk onderzoek, halen de banden aan door over en weer hoogleraren van elkaar in deeltijd aan te stellen en geven studenten toegang tot elkaars onderwijs.

De twee universiteiten hebben beide unieke onderzoekslaboratoria. Zo is er in Utrecht het Hoge Druk en Temperatuurlaboratorium, waar de omstandigheden diep in de aarde kunnen worden nagebootst.

In Eindhoven is er een laboratorium met geavanceerde MRI- en CT-scanners, waarmee de structuur en de vochttransport in poreuze materialen bestudeerd kunnen worden.

Daarnaast krijgen de partners beiden substantiële bijdragen uit de industrie, waar sterke banden mee bestaan op kennisgebied. De universiteiten krijgen zo een sterke positie in Europa en verwachten daarmee ook toptalent te kunnen aantrekken.

Het onderzoek binnen het Darcy Center zal drie gebieden beslaan: materialen, transport en opslag. Binnen materialen richt de onderzoekers zich op de structuur van poreuze materialen en veranderingen daarin. Vooral breukvormingsprocessen moeten door de bundeling van de experimentele en numerieke expertise beter te voorspellen worden.

Binnen transport gaan de wetenschappers zoeken naar wiskundige modellen om het transport van vloeistoffen in poreuze materialen te beschrijven en te kunnen voorspellen. Ook bieden poreuze materialen goede kansen voor de opslag van energie, wat één van de belangrijkste voorwaarden is voor een wereldwijde duurzame energievoorziening.

De Eindhovense en Utrechtse onderzoekers gaan onder meer werken aan een zogenaamde ‘warmtebatterij’: een goedkope en omkeerbare opslag van energie waar geen energie uit weg kan lekken.

Henry Darcy (1803-1858) was de Franse ingenieur die de basis legde voor de wetenschap op gebied van poreuze materialen. Hij is onder meer bekend van de Wet van Darcy, die de stroming van grondwater beschrijft.